[HKCC]香港專上學院2017新生入門攻略 (3)

1001 回覆
17 Like 5 Dislike
希望可以透過依個post幫到大家了解更多HKCC嘅嘢,去揀最適合自己而又真係升到學既科目同學校 而除咗下面嘅問題之外,任何有關HKCC甚至係Asso嘅嘢都可以入黎討論/問架
(以下嘅Q&A係base on [CCCU]城大專上學院2017新生入門攻略 、HKCC學術討論區 以及 HKCC&Speed Secret而製)

常見問題 Q&A

Q1. 點解要讀副學士?
A: 為左入返UGC ,雖然HD都有機會升到但係Asso升學率一定係高d。 如果你想讀完兩年就做野 ,一定係揀Higher diploma 。

Q2. 點解要揀HKCC?
A: 所謂「三大CC」之一(HKCC, HKUSPACE ,CCCU),知名度較高,89.3%升學率當中56.6%升返UGC,由Poly監察課程質素有保證。如果想比較下唔同Asso嘅升學率可以睇下:http://www.cspe.edu.hk/content/Institution-List
如果想了解下HKCC唔同科目嘅畢業生升去邊就可以睇下:http://www.hkcc-polyu.edu.hk/abouthkcc/Associate_Degree_Scheme_in_Business-87.html (依個係Business嘅表,其他要去返HKCC個網睇 )

Q3. 揀科時應以該科的升學率高低為最大考慮?
A. 升學率固然重要,但最緊要係睇你對果科有無興趣 ,無興趣嘅話99%升學率你都可以係個1%。

Q4. 我有一科1左,讀唔讀到HKCC?
A: 中、英文兩科必須有2或以上,要再加三科有2或以上先讀得,即係數/通識/選修科是但一科等1左都唔緊要(除左一d有講明既科目,例如雙語對語文程度有較高要求)

Q5. HKCC有分紅磡灣同西九龍兩間,邊間好d?
A: 兩間應有盡有,有靚Lecture theater有電腦有printer有好導師有自修室有Wifi,只係唔同科會係唔同校舍上堂(.e.g. Engine係紅磡灣上堂;Business係西九龍上堂。 )

Q6. 屋企窮但又想經Asso升返上UGC學位,點算?
A: 學資處幫到你,家庭月入及資產唔過限額的話係會批Grant Loan比你埋學費讀,(視乎你窮成點,可能批你75%學費免還)唔洗還的 ,仲會借生活費比你(要還)渡過呢兩年,所以比心機D。而屋企唔合資格但又唔夠錢讀既同學可以揀免入息審查貸款即Loan,呢個係要還錢。
學資處Grant Loan http://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/tc/postsecondary/fasp/overview.htm

Q7. 去唔去Ocamp好?
A: 我自己無去所以答你唔到 ,不過可以識到多啲朋友,同埋可以問組爸組媽問題/R source ,不過同一時間HKCC嘅OCamp係開咗Sem先有得報,所以有機會要走堂,要自己衡量值唔值得

Q8. 開左學咁唔好彩遇到freerider咪爛GPA?
A: 首先Group project有freerider係可以向tutor投訴,開學會提同學紀錄低各人工作量出席會議次數以至whatsapp紀錄作證據。而Tutor認為證據確鑿時會比個F令佢重讀呢科 。而且Group Work只佔約30%分數而Exam通常佔30-50%,你做多左其實代表你認識多左個Topic,exam通常會有更好表現。

Q9. HKCC Interview洗唔洗著Suit?
A: 商科既話係建議要,其他如社會科學你著T-shirt牛仔褲都得。不過身為學店著唔著真係無咩所謂,唔洗咁緊張

Q10. Interview有咩問題?
A: 通常會先叫你自我介紹下,問你對一單今年熱門而有關本科的新聞既睇法,然後小組討論。如社科就問雨傘運動,好簡單的,Asso唔係Degree,係收你錢比你讀,唔需要太緊張。Asso入學好易,佢要確保收生足夠收你錢。但讀起上來就唔易,上左船就無得返轉頭。

Q11. 英文唔好會唔會唔夠其他人競爭?
A: Asso真係咩人都有,有DSE廿幾分衰中文既人,有讀過恆管/Asso/Ive既人,個人認為英文有3應該可以應付Asso既課程,而拎2既一定要加倍努力學英文,因為無論做咩Course work (寫Assignment,考試寫Essay) 英文語文能力一定係其中一個評分標準,英文2唔努力可能會唔夠人爭。始終都係大學入門,有機會入大學year3,notes都睇唔明又點高分?
去到收offer階段你就知IELTS6.5有幾重要

Q12.Retake定係讀Asso好?
A: 唔敢亂答,有人差一兩分有人差七分都話Retake,只可以話睇你鐘唔鐘意DSE果D考試同學習方式、科目同適唔適合讀,Retake唔代表你手上有上年個分再升分,係由0考起,有機會跌分,咁就一年。DSE一試定生死,Asso就有50%分數都係平時寫Assignment做Presentation拎既,考試範圍又會話埋比你知,提早準備,講學習氣氛一定係輕鬆D。不過Asso你讀唔上返UGC就無回頭路,只可以揀自資學士課程,亦唔建議雙修因為兩邊D課程都好花時間讀,二揀一啦最好。除非你係衰1/2科嘅話可以考慮下retake個科,否則Chur死你都似
HKCC用語及設施一覽
A. 校園類
紅磡灣/HHB: 紅磡灣分校

西九/WK: 西九龍分校

*HKCC學生亦可以用Poly U本部嘅Amenities building嘅CANTEEN

Shuttle: 來往HHB、WK同POLY本部的穿梭巴士 (每XX:15同XX:45係WK-Poly-HHB; XX:00同 XX:30 係 WK-HHB(又叫做Express))

圖書館(WK): WK 嘅圖書館入口位於N座5樓,4樓係專用嚟傾Project(有好多圓枱、玻璃房同電腦);5樓係借書、影印嘢同出入口;6樓係藏書區、自修用座位以及電腦。

圖書館(HHB):HHB嘅圖書館入口位於10樓,10樓係影嘢同出入口;9樓係藏書區、自修用座位以及電腦。(如果有錯請幫手更正)

*HKCC學生亦可以用Poly U本部嘅包玉剛圖書館

網吧:意指電腦室,WK嘅網吧位於S座5樓;HHB嘅網吧位於11樓,提供Desktop以及影印服務、Notebook & Ipad租借服務以及Printing Quota reload服務。

Quick Printing Area: 意指WK 1樓、7樓以及S座9樓嘅Printing area(HHB唔清楚)
明日: 意指係HKCC入面24小時開放嘅明日課室,入面有好多張六角枱;備有差電位,雖然好似好啱傾Project,不過實際上好嘈+好多MK長期霸佔,所以係入面真係傾Project嘅人少之又少。

*想搵地方傾Project/食飯/做功課/Hea嘅話可以考慮下一啲周街都有嘅枱,基本上成間CC周圍都有,例如WK 7/8樓咁,除咗圓枱之外都有插蘇位。

獸醫: HKCC醫務所醫生(WK醫務所係N座LG,HHB唔清楚)

B.學術類

Lecture: 上堂講notes嘅地方,通常要上兩粒鐘、數理科某啲要上三粒鐘

Tutorial: 做Exercise同Review返Lecture講過嘅嘢,同時都係做Presentation嘅堂嚟,大概有25人一齊上堂。
*HKCC Sem1 個5科嘅Tutorial都係同一班人,係識Frd嘅好機會(但係我無 )

Midterm: 通常係考week 1-6內容嘅中期Test,佔Coursework 嘅30~50%不等。

Sit 堂: 上唔係自己應該要上嘅堂,通常Sit得一係之前個堂冇上一係個老師太廢要去聽其他老師講。

Grade: 每一科嘅成績咁解,A=4.0 B=3.0 C=2.0 D=1.0; HKCC 嘅Sub-grade 得Plus, 冇Minus, 而Plus= 0.5,所以你最高分係可以有4.5。

GPA: Grade Point Average嘅意思,係由你每一科個grade除返你讀嘅科目數量而計出嚟。

CGPA: Cumulative Grade Point Average嘅意思,通常係指緊成年嘅GPA。

Reg科: 用嚟揀科揀時間揀老師嘅,要鬥快做完,所以要有心理準備隻手指係會click到痛。
*HKCC YEAR 1 Sem1 係唔需要reg科的

Turnitin: Check plagiarism嘅軟件(睇下你份嘢有冇抄人)

Consultation Hour: 每個老師每個禮拜會有3粒鐘坐係自己Office,你可以問書、舉報Freerider、同佢吹水等等。

Freerider: 對份Project無/少貢獻嘅人,明明唔做嘢但係又好厚面皮咁痴住你去攞分。
*如果想舉報Freerider, 請收集好證據 (e.g. Whatsapp cap圖,Google Drive修改記錄等)

Killer: 意指專出爛grade嘅lecturer。

Deadline fighter: 每樣嘢都要接近Deadline先做嘅人(例如聽日交Project今日先開始做)

GE: General Education Subject 嘅意思,即係一啲同你major冇關嘅科,有分5個Cluster, 而要畢業就要讀至少4個Cluster嘅GE。詳細科目列表: http://www.hkcc-polyu.edu.hk/programmes/%E9%80%9A%E8%AD%98%E6%95%99%E8%82%B2%E7%A7%91%E7%9B%AE-82.html

Credit: 學分嘅意思,每個Credit收$1500, 而每個Sem只可以有15個 Credit(除非特別情況),通常一科=3 Cred, 15 Cred= 5科

Sem: Semester嘅意思,即係學期咁解,每個學期大約3個月左右 (9月-12月; 2月-5月),中間個幾個月就叫做Sem Break。

C. 其他

CARES: Co-curricular Activities Registration System嘅意思,係用嚟報義工/Talk/課外活動嘅System; 而讀Hotel 要報Hotel Stay都係係到報。

CAT: Co-curricular Achievement Transcript嘅意思,即係一張睇你參加幾多活動嘅成績表。

Email: HKCC用Outlook嘅,而你會收到好多資訊,由院校資料到老師嘅通知等等。同時都係學院嘅主要溝通方法。

Printing Quota: 每年你有個2000 Printing Quota,用嚟print notes/assignment/project etc… 唔夠嘅話可以增值,每$1=10個Printing Quota。

IK: Information Kiosk嘅意思,類似校務處嘅嘢。

CSAO: CPCE Student Affair Office嘅意思,亦係專責學生課外活動同心理輔導嘅地方。

PDA: Personal Development Area嘅意思,由CSAO開嘅地方,入面有得做心理測試同聽音樂放鬆下,亦可以係到搵到社工傾計。另外,入面都有一啲關於升學/搵工嘅資訊,同有本薄仔係有啲畢業生資料 (e.g. GPA+ Major+ interview details+ Uni&Program。)

Transcript: 成績表嘅意思,要報大學就一定要印出嚟,通常要3-7日先出到畀你。

CPCE: College of Professional and Continuing Education嘅意思,即係HKCC+SPEED嘅統稱。

如果有漏/錯誤嘅地方歡迎同我講,始終我都唔係知好多 唔該晒咁多位先
你可能想問嘅問題
Q1)如果想早啲認識同了解HKCC嘅話,有咩活動可以幫我呢?
Ans:你可以選擇參加8月尾嘅orientation活動,入面有唔同嘅talk關於入咗嚟asso有啲咩要注意/心態上嘅準備等等,而其中有一個活動叫"淘出CC",係可以畀你跟住啲Year 2嘅人帶你行下HKCC個Campus。另外,開學後你可以去參加一個叫"學長計劃"嘅嘢,係入面你可以同啲Year 2 form一個group,而你可以問佢地問題,佢地都會準備一啲talk去同你講下一啲資訊(例如reg 科等等)。至於點參加?你可以係你嘅outlook email見到依啲資訊,之後去CARES報名。

Q2)其實可唔可以走晒所有堂佢等到考試出現就算?
Ans:對唔住,HKCC有7成出席率嘅規定,你要係一科出席至少70%嘅堂先畀考試 以一堂lecture 2粒鐘同tutorial 1粒鐘嚟計,13個禮拜嘅teaching week 39鐘教學時間你要有至少27.3(即係28個鐘)有上堂,咁要走幾多堂再你自己取決啦

Q3)HKCC有冇Canteen?
Ans:無入面得一間7仔同Pacific Cafe, 想食其他嘢就要出去搵。

Q4)HKCC點去㗎?
Ans:HHB你可以選擇透過紅磡地鐵站/黃埔站之後行過去,紅磡我大概行15分鐘左右,而黃埔站就8分鐘左右(只供參考)
WK就可以由油麻地/奧運站行過去,兩個地鐵站都係行15分鐘左右。另外柏景灣有巴士站,大概行5分鐘就到

Q5)點先至係高GPA?
Ans:其實冇一條特定嘅線,不過過3是基本吧。點解咁講? 當你報大學嘅時候,好多科嘅最低要求係3(例如City Marketing, Poly Textile&Fashion)仲有好多水泡科都係以3係分界線,所以過3係基本 唔過3嘅嘢你基本上得Speed,Scope,HSMC,OU同樹仁可以報。 而3.5就係好多大學(非3大)嘅conditional offer嘅線,例如Poly Acct咁,雖然有啲可能低啲(3.3~3.4),但係有3.5先叫穩住咗個offer。3.7或以上開始就係三大嘅收生底線(例如 CU PACC, UST BBA),而City有某啲科係當你嘅CGPA到3.7之後就會派direct offer, 所以3.7又係另外一條界嚟
其實GPA真係睇你自己點定義為高,我個人認為過3.5就可以叫高㗎啦
Hkcc sw hd係咪好難爆上u
Hkcc sw hd係咪好難爆上u

聽講有堆degree holder係入面玩
留名
上堂地點
文(8C110-XXX)商科(8C108-XXX/8C121-XXX)係wk上堂
其他(即係個 scheme code唔係上面個3個) 就係 HHB上堂
(感謝學生電腦中心巴打補充)
grant loan幾時申請
係咪要交咗兩萬蚊先
grant loan幾時申請
係咪要交咗兩萬蚊先

8月
留名
商科fm歡迎入嚟tg grp
有好多人樂意解答你嘅疑難
https://t.me/joinchat/GPYF10LoLIGf1NZvKTV9fw

想問下reg day幾時
有冇人知學生相係咪要印咗出嚟再scan
究竟繳費通知單係咪walk-in 果陣會即時俾埋你
點解交曬錢同send曬相都未轉settled?
有冇人知學生相係咪要印咗出嚟再scan

我都未 唔洗驚 有人陪你

ching交左聲書未

ching交左聲明書未
asso學生等於垃圾?
https://lihkg.com/thread/293630/page/1?ref=ios

有堆asshole仔喺呢個po度比純正大學生圍剿緊
作為asshole仔嘅你仲唔快啲過去增援?

ching交左聲明書未

咪就係個張黃色紙囉

冇記錯 唔係綠色嫁咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞