[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike
叫你唔好返咁多工
最近鐘意睇城市研究嘅嘢 有冇啲易入口嘅書介紹下
原來道士仔果篇love death robot畫左出來

我睇到一半,覺得個故仔熟口熟面
Lm
淨係識jane jacobs
其實唔只博客來,只要唔係買pdf版嘅電子書,間間都有呢個情況。要epub嘅靈活性就會犧牲固定排版嘅計設

題外話
學術界真係要與時並進,電子書喺外國其實都流行,加上方便性,其實都有必要為電子書嘅出現創造專屬嘅citation、ref list寫法
或者出版社喺電子書入面,標記返邊段內容係對照紙本嘅某頁頁碼(或者再簡單啲,直接賣pdf版)
咁先真正可以有效地喺學術上運用電子書
棕須一變
呢本睇咗推介
How to kill a city
有無啲marketing 心理學書介紹?
例如超市擺放音樂點影響客人會買多啲
呢類書?
當然唔一定關於超市
入坑 好推薦?
睇英文難唔難明?
有冇心理學 哲學書推介
舒蘭河上:台北水路踏查
lm
本土研究社全部著作,反造再起,反造城市都好睇

城市的意象 The Image of the City,另一經典,建議睇英文,《認識城市》系例,都係建議睇英文

城市的勝利,另一個角度(經濟優先)去理解城市

近年台灣仲有出好多城市研究嘅書,有深有淺,大部分翻譯一般
Urban sociology 得唔得? Alice Goffman 嘅On the Run: Fugitive Life in an American City
唔難 好好睇

呢本睇緊 睇咗少少
其實依本書英文並唔難睇
依本嘢我主修英國文學都攪唔掂
利申:Virginia Woolf都睇得明
我覺得stephen king d小說係好"details",每一樣野都形容得好仔細。我覺得英文可以接受。

有d細位唔一定明得曬,但係理解個故事係冇問題
最近終於開左1984黎睇 (sorry有d遲)

好好睇 會忍唔住追落去

睇嘅時候覺得好心寒 同時好悲哀地覺得好有共鳴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞