[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike
追憶似水年華 7冊而家先睇到第2冊gg了
literally 叫春講自己又又又又畀女reject嗰啲
有時又講下邊度食好西噉
其實都幾fun,吹水谷

偶然都會有人講下睇咗乜嘢書
好多都識法文德文日文,可以揀嘅書多好多
有生之年系列
btw有無人睇過Flannery O‘Connor嘅小說
好耐之前見Ted-Ed推薦所以下載咗本故事集
但係仲未開
離晒題
台灣谷我最怕係好多人推介bl小說
開闊下口味

之前留意到有個叫楊双子嘅臺灣作家
成日推介百合小說

但邊做嘢邊聽我跟唔切普通話
之前有書友俾咗喜馬拉雅acc我試有聲書,但普通話我真係跟唔切,要好專心聽
講本你覺得最好睇嘅嚟試吓,no pressure,人人口味唔同,唔洗怕其他人覺得唔好睇
最新版香港簡史同埋第一代未河蟹版有冇唔同
我覺得1984嘅句子結構比較難明,就算我睇中文譯本,都要慢慢琢磨每一句句子嘅意思

但係美麗新世界就比較易明,同時帶出嘅道理好深刻,書入面有啲概念,好似控制思想嘅soma、將人嘅等級仔細劃分… 可以apply落現實世界。我一路睇落去一路打冷震

1984相比之下就比較著墨於政權如何控制思想(只係我地日常生活中其中一個aspect,所以可能無咁有共鳴)
會唔會係翻譯問題,有時睇睇吓覺得句子結構怪怪哋有啲難明我會搵過第二個譯本
個人覺得金閣寺 不過最易應該係楊照講三島嗰本
如果小說係無用嘅話諾貝爾應該唔會設個文學獎係不斷頒俾小說…
哇ching你至少開到個頭
最鍾意都係金閣寺同埋四部曲特別係前兩部
不過金閣寺唔算易入口所以推左潮騷
但其實潮騷好唔三島
其實我無睇...
純粹噉講
尋日見到有個台灣fb group 叫奇幻故事說不完好多正野介紹
我見最多分享係工具書,理財呀,如何成功呀,營商之道之類
一齊睇好快可以追上我
萬事開頭難 師兄一齊加入
咁始終工具書係對日常生活有幫助嘅,而且香港人又咁實際~
未咁諗唔開

睇完卡拉馬佐夫兄弟們
感覺已經用晒睇長篇小說嘅quota
想問下巴絲有無推介李維菁之類既書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞