[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike
呢本書圖書館有得借,我有睇過
冇計,就同香港會講多啲東亞歷史同新聞一樣距離太遠又唔係強勢文化個興趣會少咗好多

之前喺ig見到個講凱末爾主義嘅土耳其account之後對西亞同阿拉伯世界(一戰後)嘅發展有啲興趣不過中文唔多資料要去睇英文一邊睇一邊要搵背景資料同查字典睇到唔想睇了
係喎, 唔該哂, 即刻預約先

想睇歷史書的話可以去 r/Askhistorians嗰度揾推介不過英文確實係麻煩啲

唔知個subreddit會唔會太左膠問呢啲題材驚佢9成俾啲都係US bad嘅嘢睇又或者唔知自己講錯咩俾人狂負皮
噉我要講清楚先
佢地好積極剷走啲唔夠詳細或者無乜source嘅留言(所以啲留言質素先會高),唔好處就係好多upvote嘅post都未必有答案回覆

同埋個post嘅標準相對於連登嚟講係相當左膠
因為有一排有啲neo nazi走去佢地嗰度踩場
所以否認/淡化猶太人大屠殺,同埋歧視言論,佢地會一見即ban

thanks 咁我睇一睇個subreddit先
佢地有個booklist,我喺 #1有放
肯定唔係只講US bad嗰啲左膠
睇咗睇都唔算太離譜之前喺其他subreddit見到有啲太癲頂唔順
啲人睇都未睇就左膠其實真係違反咗睇書嘅原意
加上其實US真係幾bad,眼界可以闊少少嘅,反極權國家都可以批評吓「自由世界」嘅國家嘅
咁我又唔係話盲撐美國,事實上美國都做唔少衰嘢,只係成日喺reddit見唔少左膠一嚟就起鋼話US bad蘇聯好乜乜乜,有人喺下面反駁佢都唔聽繼續屌睇到觀感好差姐其實連登好多討論都係咁,只係調返轉
如果嗰到啲人係比較理性可以真係互相交流討論觀點又唔係咁講
唔好意思,怪錯你
Reddit 都係好有立場(唔啱聽就食負評/畀mod del) , 不過有既定立場從來唔係好大問題,點去吸引同分析個資訊先係重要

我自己都算幾開明幾左,但都好睇唔過啲極端左膠成日搞事。最近聽講有人瘋狂去一啲玩hogwarts legacy嘅streamer 洗版… 但對極端左膠反感還反感,亦冇需要違背良心去幫Nazi 辯護(連登右膠)
咁我本身都寫到有啲1999 理解錯都唔奇嘅
唯一興幸嘅係亞洲仲未感染到歐美左癌嘅惡習(又或者文革已經算係?)
暫時呢啲事發生都仲有一班人理性分析到
不過我都好唔理性咁見到啲左癌發癲就買咗隻game玩,雖然唔差嘅
睇緊史景遷d書
本扮康熙寫自傳又幾過癮
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞