[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike
呢啲我都學習緊,未夠班教人
其實都係方便自己
除非你想寫畀人睇

我自己嘅做法係會將引文同最後寫嘅整體評述分開
引文的話就喺隔離mark返頁碼,主要係好似timestamp噉方便第日check返原文;睇個下有啲乜嘢心血來潮嘅諗法就mark低

睇晒成本書之後再一次過寫個overview嘅感想;寫嘅時候可以睇返之前自己mark低嘅引文

(因爲我喺電腦睇pdf爲主,所以比較容易做到
我覺得佢係講緊點去揀一本好書來開始睇
多於教你去做點做筆記
無錯啊,我就係揾緊點樣有系統咁消化本書嘅方法,你依本書應該好幫到我,多謝晒
Thomas Nagel
可以考慮下存在主義嘅書?存在主義考慮嘅核心就係點樣喺當人生終極意義其實係虛妄嘅情況下繼續活下去,所以 Camus 話 “One must imagine Sisyphus happy.”

可以試下佢嗰本 The Myth of Sisyphus 或者 The Stranger?
睇完個人變到好冷淡
前排有個同事身體唔舒服想早退
要做到課題分離 唔干涉佢既決定 所以我話
你自己判斷需唔需要早退la 有咩事我會跟番
然後就比公司同事話我冷血
我諗「覺得人生好無意義」有幾種唔同意思
如果你想從哲學上搵「人類既存在本身有咩意義」「我既人生有咩意義」,期望一啲實在既答案,咁哲學書eg mortal question /the death of god and the meaning of god可能會比啲方向你思考(只係思考,比唔到答案你)

但如果你係覺得消沉絕望,我諗心理學/輔導既書會幫到你多啲,eg正念之類(睇得少比唔到書名)

而我個人就覺得大部分人問呢個問題都唔係想要上述兩種答案,而係想搵自己興趣係咩,人生有咩想做先唔會後悔,呢啲淨睇書未必幫到你,花啲時間獨處+無干擾eg散步行山,唔好聽歌㩒電話,沉澱下自己會比較機會搵到自己真係重視既野
打錯本書叫the death of god and the meaning of life
agger

美麗新世界Brave New World - Aldous Leonard Huxley
吳碩禹譯

「美麗新世界」、「一九八四」和「我們」為人稱反烏托邦小說三大作代表作。

這本小說對極權政府的控制手法和原因都描述得很獨到及一針見血,但這只佔整本小說的一小部分。其他的內容卻是比較枯燥乏味。我讀完中文譯本後,嘗試讀英文原作。作者的英文用字艱深,我實在提不起勁去仔細閱讀它,只能跳讀。

我覺得這本書最有趣的地方是認識作者的背景及作者給一些友人的信件(包括給George Orwell的信),從中猜測作者寫這本書的立場及希望表達些什麼。

以下是中文譯本出版社的書評撮要:

「作者對議會民主政治極其不屑,也都深信社會階級必須以心智高下分級,由菁英專家階層領導掌控。作者看待英國政經局勢也愈加悲觀。他對議會政治徹底絕望,跟許多同時代的人一樣,他也認為代議政治應該退場,世界應該由能敦促人們實踐理性洞見需求並承擔期後果的人來統治。在出版,「美麗新世界」前兩週。作者在BBC廣播節目中提到,該用優生學作為政治控制的手段,並坦言他支持優生學家用來控制西歐人種的墮落。

我們可以將「美麗新世界」視為一本揭露極權國家的危險,也可以當作是作者對惱人美國的諷刺作品,甚至也能看作是作者對科學統治的間接背書,儘管他對此並不樂觀。

作者給歐威爾的信中提到,在下一個世代,我相信全球統治者,會發現比起俱樂部和監獄,嬰兒制約和麻醉催眠會是更有效的統治工具,並且讓人民真心喜愛被奴役的狀態,來滿足統治者的權力慾望。」

從以上資料來看,我並不認為「美麗新世界」是-部反極主義的小說。這多是後人pigeonhole 這本書的定位。我覺得這本書表述作者對當時美國社會各種觀念及事物的驚訝,坊間有說作者是通過這本書諷刺當時美國的社會,老實說,我不知道從什麼地方可以見到作者是對美國社會的諷刺,我反而感覺作者帶著一些妒忌心。作者相信菁英階級管治,而不是議會民主政治。

希望大家能分享一下你對這本書及作者寫這本書的原因的一些看法。
阿米巴經營
我自己睇到既係對享樂主義,資本主義同自由意志三樣野既反思

享樂主義最明顯就係soma,一種帶比你無限快樂而又無任何副作用既藥,讀者好自然就會諗咁樣既人生係唔係有意義,快樂係唔係唯一值得追求既野?如果係,soma帶比所有人無窮既快樂,美麗新世界就應該係我地追求同嚮往既世界。而如果唔係,仲有咩野值得追求?

資本主義方面新世界既所有運動要愈複雜,愈多設備愈好,鼓勵貪新厭舊,先可以確保人消費,影射資本主義既循環:
制造需求>供應要上升應付需求>要更多人更長時間生產>人少左時間,要買唔同產品慳時間eg車,工人,託管>增加需求>loop
呢一個循環令資本主義同經濟可以不斷成長,但人既時間就越來越少,而精神上亦無比以前快樂。呢個成長本身係唔係我哋想要既野

上面講既加埋階級觀念,睡眠教育就係問自由意志既重要性,正如書中某個角色所講
你分析好好、思考好深入。
關於soma嗰點
有趣嘅係Huxley本人係有使用 精神迷幻劑嘅經驗,仲將自己嘅體驗結集成書

所以佢對於藥物嘅睇法可能更加複雜:佢未必係反對用藥物去調控人嘅精神,而係在於呢啲手段嘅目的喺乜——究竟係單純爲咗膚淺嘅快感,定係更加深層次嘅開悟
新人報到
留名學下野 跟下各位巴打既推薦睇下書

唔知依到有無人會睇貓膩既小說呢
以前都好鍾意睇金鏞既小說
長篇個幾本都睇左10次以上
後來有個朋友叫我睇下貓膩
原來以為只係普通武俠小說

但睇哂之後覺得貓膩寫出黎個世界好大
好多位思考
特別係擇天記同將夜
電視劇無睇過 因為估計怕出黎都變左質
你當兩個唔同嘅故事咁睇,將夜套劇其實都唔錯
竟然係人類大歷史唔係槍炮
可能慣左用文字感受同體會 細味
電視劇好似食罐頭咁 少好多想像空間
KoboK Kobo冇
睇下咩書.

如果係小說, 可以唔睇.
如果係資訊性, 或者紀錄形式, 我建議睇晒佢.
佢乜書都收, 除左教科書. 但佢講到明唔會俾錢.
建議巴打睇"極簡歐洲史", 大是文化出版
本書開宗明義講, 有錢男人既屋都需要一個女主人.
女權見到應該會爆血管
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞