[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike
12 rules for life, by Jordan b. Peterson
買左,但英文太廢,睇唔明
Calibre可以將kobo轉入kindle,但kindle轉kobo就未試過
啱啱睇完 我覺得有d悶
吓,BD都做唔落去
如果想買本快思想慢ebook係iphone睇 經咩買最抵

google book?
本身俾Amazon收購咗,咁Amazon要削減業務,Book Depository又基本上同Amazon重疊晒
其實用BD嘅多數買國際書,Amazon 都冇乜國際書賣
仆街Amazon 不嬲都書界公敵
呢個方法都方便copy文字
之前我係cap圖->上傳Google drive->以google文件開啟->校對+執格式->copy文字,步驟繁複
第二個方法最簡單方便
我見有啲實體翻譯書會標明原版書嘅頁數,一頁有兩個頁碼,方便讀者對照原版,揾資料都方便啲
咁樣一樣套用係電子書度,某個段落/文字就標返實體書嘅頁碼,俾讀者參考同quote原文
又執
https://xuite.net

感謝您長期以來對Xuite隨意窩服務的支持,「Xuite 隨意窩」是許多人曾經的青春日記,也是現在進行式的樂活人生筆記。惟考量現今社群使用習慣改變,為使資源做更有效運用,Xuite隨意窩將於112年8月31日終止服務,並刪除網站全部資料。自112年4月6日起,我們提供所有 Xuiter(會員)後續處理服務,請注意以下關站時程,建議您盡早進行資料備份下載與部落格搬家等相關作業。
介紹d正野比你,電腦無論ios 定windows 都有d ocr app, 可以cap 返screen d 字出黎,英文一定得,中文唔肯定。
岩岩睇完摺紙動物園個故仔....有洋蔥
節奏可能有少少慢。

如果鐘意刺激d,可以考慮 The mist
或者睇下mindset,都唔難明
揀自己有興趣易明嘅睇先
拎起本書已成功一半
有無提升自己幸福感嘅書推介?
啱先諗起呢本新書
雖然我未睇過
講 十九世紀末香港嘅城市規劃
(頭一個chapter可以免費下載)
https://www.taylorfrancis.com/books/mono/10.4324/9780429438356/building-colonial-hong-kong-cecilia-chu
睇完why nations fail,覺得殖民呢樣野影響好深遠。同埋預言中國呢part都叫左幾準確(?)
睇書會開心,但唔會提升幸福感
我都有諗住睇呢本
好唔好睇
之前有寫過少少書介
https://lihkg.com/thread/3250253/
有冇睇過Barrington Moore 嘅Social Origins of Dictatorship and Democracy? 你應該啱睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞