[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike
跟隊
睇左人啊人未?
其實寫得幾好
好多都係mindset/視野類
幫助提升思考嘅quality
每個人睇都有得著

唯獨覺得投資最重要的事 唔係人人啱
本書有强烈立場 就係價投派
如果新手睇左 信奉左價投派
但又可能唔適合佢 (可能佢適合技術派)
有機會損手爛腳

利申:相信價投/技術派都有用;只係每個人style唔同

啱啱睇完呢本

家庭真係可以摧毀一個小朋友嘅發展
就算個小朋友本身再叻都好

而原來向內發展 (例如安全感)(而唔係向外學知識/技能)
係可以救返一個小朋友

全本書字數唔多
係一個真實遊戲治療嘅case改編

生仔真係要考牌
lm睇書先
跟左樓豬推介睇左呢本 來自新世界

覺得幾好睇 下面包下膠

睇書評話中譯成pat屎,係咪差到咁
有冇好啲嘅譯本
以前大學讀文學時唔知係咪為左交功課無細讀
依嫁大個左睇張愛玲
覺得佢d書有毒
好睇到一開始左就停唔到
唔訓都想睇埋佢
正,長篇書評

下次如果想防劇透的話要四重加密
三重是無用的
好多(臺灣嘅)中譯本都質素麻麻,唔止快思慢想
大量例子
https://1453liencai.blogspot.com/

盡可能睇返原文
睇邊本
我以為3下就夠
無計,本身人類就係好殘忍既生物由原始社會開始,就係靠武力分配/爭奪資源
如果傳說真係真,好想知普羅米修斯冇將火種帶黎既話,個文明會發展成點
上個post完咗問唔到 想問下巴絲有冇啲好睇嘅意識流或者愛情嘅華文小說
岩岩睇番自己打段野先發現臨收工打 打到好辭不達意一餅野咁
傾城之戀
打算放聖誕就煲埋半生緣
LM
巴打細個果陣凈系睇翡翠卡通成長(冇咁多經歷)

到依家大個左好似BB戒奶咁慢慢戒甩翡翠台(多左閱歷)
心態自然唔一樣
新po留名

睇開小說,工具書接近零

近兩日睇咗宮部美幸嘅再見的儀式
由清張女兒寫嘅科幻小說零舍有人文關懷

仲有睇咗莫言新短篇集 晚熟的人
未正式睇佢嘅長篇比較唔到
但就呢本書舉重若輕嘅諷刺我幾欣賞
期待後諾貝爾獎嘅佢風格會點變

lm
Lm
過左25歲練記憶力無乜用,本身人就會捨棄用唔著既記憶,要練就睇完一樣野之後合埋眼用自己個腦諗番一次,讀書睇書最忌drop notes,要drop都係睇完之後先drop
兩星期內免費下載

劍橋出版社
東亞奴隸制度史

http://ow.ly/imem50LVWTj
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞