[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike
呢本嘢好似學界唔會認真看待,好似停埋印 但香港都仲係當寶
Hi大家好
竟然
好耐冇見
最近連睇幾本伏書 不過都有一啲好嘢
How to be authentic by Skye Cleary真係好好睇
鍾意Simone de Beauvoir 嘅existentialism 好推介,好易明,成本書都係解讀Beauvoir 嘅The Second Sex
多謝推薦

介唔介意講埋邊幾本中伏想避
有唔少人推薦"This is going to hurt"
係英國NHS婦產科醫生受訓嘅日常
算係笑中帶淚嗰種

睇過開頭,確實唔錯
其實有
可能我份工唔係鐘意嘅嘢
少做嘅嘢要抄低note
下次再做先睇返,唔會特登記
但其實ggg佢又有point架喎又唔洗咁比較
ggs
話就話反烏托邦三大部曲
但「我們」明顯少知名度好多
比起另外兩本
「我們」睇咗1/4都覺得幾悶 棄咗
不過遲啲得閒應該會補返
我都覺得悶,不過睇哂
司馬遼太郎

項羽對劉邦

最厲害係陳平 能夠笑到最後
如何閱讀一本書
兩本金庸就唔講喇

另一本叫Lords of Chaos,可能有人有睇過電影
內容係一個剪影講九十年代挪威嘅second wave black metal
第一個垃圾位係寫得好差:求其掉啲interview 語錄砌埋一碟就算,睇慣學術研究會睇得好辛苦;讚嘅就係佢都搵到好多人做interview。
跟著就係書嘅重點無啦啦由Satanism 轉去neonazism 但又唔深入講。又犯第一點求其放哂啲interview 自己睇
最後有一點曙光就係佢搵咗個sociologist去講一段嘢幾好,但輕輕帶過好快就收皮 我覺得成本書嗰段先係重點

不過都叫做有啲引申興趣,例如原來Neo-Nazis好鍾意講宇宙 同埋對基督教入侵歐洲都會想睇多啲知多啲咁
有見及此,我啱啱買咗Neil Gaiman嘅Norse Mythology 補補嘅Paganism 底

順便想推介一個YouTube channel 叫Angela’s Symposium,佢喺英國專門研究異宗教
欸竟然有人提起Angela’s Symposium,識貨
對異教/秘教 有興趣的話強烈推薦埋Esoterica(佢同Angela都有好多crossover,似frd底)
https://www.youtube.com/channel/UCHJ6UI9OsrFFnU-QV50DTtg
Neo Nazi / fascist 係有啲派別好鍾意神神怪怪嘢有冇聽過Julius Evola
啲批評主要係話佢啲point 所base on嘅史實有問題
有冇乜嘢感想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞