[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike
有冇講書嘅podcast推介
動物農莊好短同太簡單,
1984同美麗新世界都有好多嘢可以apply落衣家嘅環境到
有本講獨裁者都幾好睇
Same here,我們太悶只睇咗開頭
我開頭都會迫自己睇啲好出名嘅書/工具書,但後來都係覺得睇返自己鐘意嘅書好好多,好睇到追書睇嘅感覺好好,咁先開心
Netflix 有紀錄片喎
如果夠長命,say,二三十年,又如果拍續集,應該會好過癮(同大般人預期會否有重大分別,還是更多黑天鵝?)
好多
英文
- History Extra podcast
- If Books Could Kill
- History in Focus

中文:
- 牛哥講經
- 野生歷史 by 謝金魚
我覺得就咁睇一次係好難記到,要好似溫書咁,要重複先記到
我睇完本書會同另一半講一次本書講咩,個記憶會加深好多
exactly
只睇中文書,感謝
不過衣到嘅各位都好勁,睇好多有用嘅書(工具書,歷史書,政治書)
我都係對冇用嘅書有興趣啲(小說類:恐怖,科幻等 )
廢柴
鼠疫都好睇啊 唔難入口
巴打絲打推唔推介「Gemba Kaizen」?好似好多個案分析咁(哩味嘢最怕齋talk齋理論)
睇書都係求開心姐 唔需要分有用冇用 同埋出名唔代表本書好睇/啱你
我明呀,所以我冇再迫自己睇個啲名著喇
潮騷對比起三島其他作品覺得麻麻地,不過係比較正面易入口。
我自己最推都係金閣寺
同人講一次真係入腦好多,可惜唔係下下都搵到人傾
係到分享都得㗎
用自己文字表達一次好入腦

可以一睇
呢度好多書友都會睇小說
但係我乜名著都無睇過
// 搵人傾書?

德尼思化discord
discord.gg/DhuXqKhaFk

牆內手足書信代寄平台 ig
|封信子 @fung1seon3zi2 |
|燕子生命 @swallowlife.hk |
|天水連線 @tswconnection |
|比比夢想屋 @rubydreamhouse |
|稜支援 @link__support |
|毋鳴 @bugle.2019| //
好可惜香港好少人分享,Join啲台灣閱讀group多嘢睇啲,係台灣group出post問有冇xx類型,類似xxxx嘅介紹會好多人覆你
我join嗰啲tg group已經變咗叫春谷
唔嫌棄大陸+普通話,可以聽梵登讀書,講野無大陸腔 同埋 條理清晰,把聲都幾好聽,可以down佢個app,有7日試用,岩先比錢,我都係聽完覺得唔錯先推介
點樣叫春谷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞