[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike
應該買咗好多好多打手
不過都買咗嚟睇,睇咗少少都譯得幾好嘅
想睇人包膠,諗緊睇唔睇好
變化中的世界秩序/Principles of Dealing with the changing world order (Why Nations Succed and Fail) Ray Dalio

雖然唔關書事,都想問問
有書友識答的話歡迎補充

另外亦都可以去呢度問

[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(16)暨交流區
https://lih.kg/3290666
我覺得冇乜人可以由lecture第一秒高度集中到最後一秒,亦都冇呢個需要

我建議你可以試下備課,自己理解到嘅內容可以理解咗先,到lecturer講呢啲部分嘅時侯就確認一下係咪同你嘅理解一樣,呢個部分應該唔洗高度集中都處理到。

至於備課遇到理解唔到嘅地方可以mark低,到lecturer講到呢啲部分先高度集中去聽,咁樣應該會高效率啲。

同埋你係集中唔到定大容易分心?
有冇人睇過The Swarm? 好唔好睇?
我睇左好多頁之前有巴打推薦的misery (Stephen King)。

有少少劇透

我覺得stephen king真係幾好野,佢d幻想力真係一流。之前睇過The juant又係好絕望,但係我好鐘意。
我中學果陣睇過佢另一本小說,講手提電話,一聽就會痴線,印象中又係好好睇,但係好長篇
第二個我覺得題材好闊,幻想力好強的作者係東野圭吾
我都有備課 同你講嘅情況差唔多
事先睇過係會好好多
但要好嘅備課要額外時間~每科1 hour

另外做assignment寫essay個啲:
大量搜集資料睇paper>每日長時間用電腦>隻眼好易攰&乾>頭痛>晏晝就要休息做唔倒野………….惡性循環

弱雞人士一個
最近買左本Lessons in Chemistry見到Jack Edwards前排係咁講,有冇人睇左可以講下覺得點?
New Yorker 個故事幾癲 (minority report by Mary Gaitskill)
唔該哂
以為有paywall share唔到tim 不過我唔係用app睇
樓主幫我pin左,好尷尬
去隔離po問應該會多啲人答到你
張愛玲真係好好睇 啱啱學人睇
睇邊本
而家睇緊個故事叫多少恨
啱啱開始睇書,買左人間失格睇兩日睇左一半,但係估唔到係札記形式寫
睇緊《形狀》
係寫得幾有趣,但數學U點睇都係一知半解
屌手殘撳錯負皮
lm
徐中約 《中國近代史》
開咗頭睇elizabeth kostova本the historian, 比想像中易入口, 希望唔好睇到中間開始變erotica
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞