[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike
因為好長定好悶?
英文靚係靚,但好舊式用法,好難明
我英文廢睇左陣都轉睇中文好可惜
文字有價只不過現代香港人少左放落去藝術/文學
你睇下外國/大陸啲screenwriter

https://youtu.be/KNNT_565Bok
Pride and Prejudice by Jane Austen
呢本男仔同女仔睇分別好大
孩子們好睇
小小夜曲
或者其他中世紀魔幻feel嘅書
認真,其實類中世紀然後有魔幻元素應該係 Game of Thrones?
金融的世界史
應該似 好難講嗰種感覺 又唔係好魔幻 但又有呢類嘅感覺wiki話係 魔幻現實主義
魔幻現實主義係百年孤寂喎
好似兩本都係
噉即係有冇魔法嘅元素

中世紀的話我反而諗起一部叫 第七封印 嘅電影
呢本書有 但係無論有冇呢種元素 我都想睇多啲中世紀設定嘅小說
十日談?
或者Canterbury tales
呢本都有興趣 但好似好厚 好驚睇好耐
呢個好似幾有趣 多謝推介
都係故事集嚟
應該可以分拆睇
短唔代表易入口
我覺得叫佢去睇 Chronicle of a Death Foretold 你即係叫佢棄坑算
好多人睇完Kafka啲短故都唔知自己睇左啲乜,一樣道理

100YoS 其實易入口㗎
本書好多一啲西方美學黎講幾靚同有趣既imageries
花海入面既船骸、迷人既發光冰磚、將死之人帶信過海、女神好似天使咁飄上天堂
隨便up都一渣深刻既景
就算你唔識南美歷史都好多野睇
同埋呢本既寫作手法比較明顯,唔睇開文學都睇倒佢有乜特别
佢最特出就係cyclical time,即歷史用唔同既形式不斷重複
樓上有人話難跟過紅樓夢,先唔講紅樓夢人物跟本唔難跟先
佢人物名相近係暗示緊呢種大循環,係有意思㗎
睇英文你會易跟好多
一黎英文語系比中文近,佢譯得傳神好多
Márquez 寫果時係營造左一種oral scripture 既感覺
你唔讀過英文聖經你未必feel倒
二黎中文譯名通常一串音譯字,你咪容易亂囉
比如英譯人名跟Spanish印,Aureliano Secundo 果 Secundo 即 the second 既意思,係咪容易啲跟?
比如你又話悶
我覺得本書既開局係少數寫得好既,因為果意境第一句就帶左出黎
若干年後,Aureliano Buendía 俾人槍決前果一刻,佢諗起細個時候既一件事 yada yada......
如果呢句野都唔能夠吸引倒你睇落去,咁呢本書可能真係唔啱你
點解一個人響臨俾人殺死前,會諗起一件兒時瑣事?
淨係呢個問題都已經夠吸引
你覺得悶,可能係因為你唔識得問問題

CoaDF 係一個短篇,一個晏晝就睇完
但佢既手法冇咁明顯,你唔係睇開你未必睇倒佢高章響邊
比如呢本對時間既處理唔係cyclical,而係fragmentary
係拼砌出黎,當中互有矛盾
但你唔仔細睇你未必留意倒
啲人成日以為短=易睇
其實好故事越短,資訊壓縮越高,手法上就越要巧妙
呢本感覺對南美歷史一無所知你會讀唔倒好多subtext
咁你只能睇佢手法,但又唔似之前咁明顯
你只會覺得睇左一個寫得有啲怪既普通故事
但你又諗吓喎,佢係一單兇殺案,而且最後係有迷團冇解
一般作家通常會以推理小說,或者fictional biography既方法寫
咁點解佢會用年事紀呢?

如果我上面講啲野你覺得幾得意又唔係好扮野,你咪睇埋本書佢囉
好多謝你既詳細分享
其實我同你睇法好類近
(我自己由OHYoS開始睇哂佢全部書)

不過作為一個成日叫人讀Márquez 既fan
我發覺如果有人頂唔順OHYoS
呢類讀者鐘意CoaDF既機會比較大

而對一個睇唔完或者非常唔滿意既讀者講subtext 同 interpretation,或者意義會比較有限
最近睇緊玫瑰的名字,好好睇,不過好多野唔識所以睇得好慢
另外想情節多嘅可以試下狼廳,講亨利8世,本身個歷史都好有趣
不過以上純粹中世紀背景,無魔法/騎士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞