[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike
大家男仔唔係易傾啲咩?
都唔想咁多女仔有機會入去啦
不過其實都多 可以留意多啲呢個ig
唔係,我意思係我唔適合寫信,會寫到遺書咁,等其他有心人寫啦
冇話一定要正能樣嘅
其實當傾閒計就得,
等有心情再試下
神經美食學 我其中一本愛書 應該啱佢睇
前朝野好難搞啦 班鄉紳仲要勁親共
生意好呀
不過依加好似丁權都責住比唔到地起?
今個月睇得4本
素食者
少年來了
同 槍炮病菌與鋼鐵
希望月底前睇埋笑忘書 同不能承受的生命之輕
簡簡單單節奏又快 好睇
呢度我自己最鍾意:
Sapiens
Thinking fast and slow
Brand new world

其他的就比較簡單,kill下time 都還可以
我4張都仲記到野

關於記憶我推介 moon walking with Einstein. 一個普通記者變成記憶力比賽頭三位既人,用記者角度分析同講點樣訓練記憶力。

大開眼界
你個名係三體喎 hahaha
流浪有無三體咁正?
Gun germs and steel 又係大開眼界
夾埋sapiens, the origin of species 睇就對人類演化了解多咗好多

再推多本chimpanzee politics. 睇完對人性瞭解就更深刻,不會把自己看得那麼高
why nations fail

本書好短,一個下晝幾個鐘已經睇得晒。
變咗其實人物刻薄比較單薄,都係輕描淡寫。
或者其實作者本身覺得喺嗰個時代之下,人類嘅性格嗰啲嘢已經唔太重要。
個人認為書中科學理論聽落去好天馬行空,但其實尚算有創意
比較着重係人類其實係暴民同烏合之眾,淨係去願意相信佢哋自己相信嘅事情。
短篇來講算幾出色,而且好快睇得晒,值得一睇。
可以bookmark2023booklist暫時得傍徨少年時 哈姆雷特 百年孤寂 同 不能承受的生命之輕
取消強撿同隔離之後可能會睇少左書 唔敢mark太多
有丁無地
所以啲人咪套丁
呢本正
有冇睇佢地本新作 自由的窄廊
巴打你睇既書咁似中學嗰啲好書推介既?
諗唔到有咩睇
未睇過傍徨少年時 望下先
其餘3本都係classic. 百年孤寂個作作者Marquez 啲短篇都好睇嫁

米蘭昆得拉就可以慢慢黎,好壓抑好有味道
睇過劉慈欣三體,佢對人性瞭解得好透徹
但最驚喜係三體個世界觀/宇宙觀,好宏大
我覺得算係經典之一
未睇完,bookmark左先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞