[讀好書] 嚴選13本好書

57 回覆
53 Like 4 Dislike
我唔知你地鍾意睇咩,純粹個人推薦:

1.正午惡魔:憂鬱症的全面圖像 The Noonday Demon-An Atlas of Depression BY Andrew Solomon
生活喺複雜又多壓力源既世界,住喺香港呢個貧富懸殊又無人權既地方,仲要成日睇連登,睇IG睇人幾幸福,想唔抑鬱都難啦,有需要推薦睇,冇情緒問題都可以當係了解下關於抑鬱症既演化、歷史、治療,呢本書好厚,但真係最全面。
廷伸閱讀:《憂鬱的演化》

2.《壓力 WHY ZEBRAS DON’T GET ULCERS》 BY Robert Sapolsky
之前推薦呢本書作者Robert Sapolsky個本《行為:暴力、競爭、利他,人類行為背後的生物學》,其實佢以前仲寫呢本好好睇,講關於壓力的生理學,壓力對唔同人體系統有咩影響,關注精神健康必睇,最近出左新既中譯本。(同埋今年黎緊呢個作者會出一本書講自由意志與決定論話題,值得期待)

3.《潛意識正在控制你的行為Subliminal: How Your Unconscious Mind Rules Your Behavior》
BY Leonard Mlodinow
對心理學感興趣既話,一定會對潛意識感興趣,Freud又太過時,睇呢本書可以了解近代有咩同潛意識有關既實驗,呢個作者收集既資料幾豐富。

廷伸閱讀:《躲在我腦中的陌生人:誰在幫我們選擇、決策?誰操縱我們愛戀、生氣,甚至抓狂?Incognito:The Secret Lives of the Brain》

5.《恐懼的力量good for nothing》 abigail marsh
點解人會有利他行為同反社會行為? 作者發現原來同人腦杏仁核對恐懼既反應強弱有關,寫得十分之精彩同詳細,最尾仲加一part講母愛與利他行為起源,神來之筆

6. 《欲望分子多巴胺The Molecule of More》 Daniel Z. Lieberman
以往我地解釋"開心"呢種反應,成日都會講因為分泌多巴胺,但其實根據新近研究,獎勵系統其實分成兩部份迴路分別負責喜歡liking和想要wanting,多巴胺既功能更多係負責慾望/想要wanting,liking係因為分泌 類鴉片Opioid

7.《迷因:基因和迷因共謀的人類心智和文化演化史The Meme Machine》Susan Blackmore
人唔係得生理系統,人係有理性、語言、文化既動物,人會學習同模仿,簡而言之,人係會傳播迷因。道金斯既《自私的基因》相信好多人都睇過,佢講左好多有趣既野,但裡面最震撼我既係佢提出既迷因概念作為文化既基本單位,迷因同基因一樣,會複製、突變、選擇,而更重要係兩者會共同演化。呢本書可以話係自私的基因既後續,因為作者Susan Blackmore係個意識研究學者,市面上兩本意識導論都係佢寫,後面佢仲討論到利他行為與 "自我作為一個MEME"既思想,相當精彩
基因與文化(迷因)的共同演化:

8.《你以為你的選擇真的是你的選擇? FREEDOM REGAINED: The Possibility of Free Will》Julian Baggini
當了解完人既潛意識、生理系統、文化有幾咁大影響力之後,當然要順便思考下自己係咪真係咁自由。呢本書既後半我覺得好有啟發性,因為佢討論完哲學同科學對自由意志既看法之後就轉為講藝術家眼中的自由,「一個藝術家可以一面相信他的作為是被各種東西所決定的,另一面又可以認為他在實踐上(發揮所長/發展)是自由的。」,整體上係一本精彩既哲學普及著作
留名

9.《上帝之死 敵基督》尼采
推薦,因為會讀得好愉快,請帶住批判性思考既眼光去睇
咁多心理書既
無我最期待既小說

10.《島Island》Aldous Huxley
反烏托邦名著《美麗新世界》作者寫既理想鄉,你會搵到佢對美好人類社會既想像,同埋佢既教育哲學
因為我好真誠地覺得讀心理學係認識他者既一場冒險,認識人性

《in search of memory》Eric R. Kandel
作者研究記憶既分子機制喺2000年獲得諾貝爾生理學或醫學獎,仲係神經科學教科者編者,成本書主要由自傳及科普部份構成,仲一邊介紹近一百年既神經科學發展史,非常精彩又解釋清楚。

佢另一本書《啟示的年代The Age of Insight》講藝術欣賞、創造同大腦科學既相關研究,一樣係好多野學。

延伸閱讀: the aesthetic brain by Anjan Chatterjee
12.《解構愛情:性愛、婚姻與外遇的自然史》
https://www.youtube.com/watch?v=YtA9_a2zwo8

13. the evolution of desire by David Buss
演化心理學書,講人類擇偶偏好、短/長期策略。

延伸閱讀: The Moral Animal: Why We Are, the Way We Are: The New Science of Evolutionary Psychology
Which one
多謝介紹 頭先買咗潛意識嗰本電子書
叔本華曾經寫過一句好精警 又好應景:

所有人性的偽裝,都是反省思維的結果。
點睇Freud

佢曾經講過 : 精神分析首先是一種解釋的藝術。

仍然係至今為止對精神分析既最佳定義。

除非好得閒 唔係唔建議讀原著,因為讀佢既書真係好苦悶
我追緊刺客正傳果個系列
但而家行內做intervention仲有冇人會用佢套野
定當係fundamental個浸咁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞