[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike
多謝介紹 發覺歷史做背景嘅小說都幾有趣 巴打中國歷史小說 剩係識三國演義
早幾日睇完本書,未睇時都有小小期待,睇完失望。
提出好多論點,但沒有太多論據去支持/唔具說服力
當面對書中年輕人的反對/挑戰,會轉移話題,唔針對年輕人的疑問作解答。
//
簡述書中提出的親子關係的例子,父母用稱讚或責備子女的教育方式,哲學家提出稱讚是「有能力者對無能力者的評價」,背後是一種由上對下的關係,而目的就是為了想操控對方而稱讚,當中稱讚其實並沒有感謝或尊敬的意思。
//
書中的哲學家睇法係非黑即白/太武斷,好突兀
似係一個年老人對年輕人分享自身的人生(離地的)經驗,其實唔太明點解咁多人推薦
中華文學係指以華文書寫嘅文學?
現當代文學,主流以中國文學為中心,港澳、台灣、馬來西亞等地處於邊緣位置
評論中國現代文學嘅書,比較出名係夏志清本《中國現代小說史》
講傷痕文學嘅有洪子誠嘅《中國當代文學史》
想問下有冇咩英文散文集/隨筆推介?
睇你鍾意咩style㗎wor,我個人偏好:

Francis Bacon’s Essays
Henry Thoreau’s Walden
George Orwell’s Essays
Any works by Susan Sontag
Name of the Rose係神作
最好梗係睇翻原文書,翻譯可能有錯譯、漏譯、表達唔到原文意思,或者好翻譯昇華咗平庸嘅原作
以前就覺得反正以我嘅語言能力,呢世都唔會學識日文、韓文、俄文、德文、法文、西班牙文等等咁多種語言,不如先熟悉翻譯語言
我依家睇翻譯書,個腦會過濾歐化語言、自動轉正常用語言
如果揀中文翻譯書嚟睇,就要慎選翻譯版本
熱門/出名/經典/暢銷書通常有多種翻譯版本,最好先睇下網上嘅版本比較
小心大陸版本嘅和諧台版書喺解嚴前和諧得最勁
冷門翻譯書就一係硬食,一係睇英文版
留名學野另外擺低幾本最近睇完既書:

少即是多:棄成長如何拯救世界
講資本主義同環保既問題,但唔係平時果啲叫你用少啲膠袋飲管,唔好搭飛機,而係從另一個角度講點樣持續發展,亦講好多關於平等,公義,同資本主義既反思,幾推薦

Bullshit jobs
講而家點解咁多人對工作不滿,反思返點樣既工作先有意義

美麗新世界
呢個應該大把人講過,唔獻醜了

黎緊打算睇人類大歷史同卡夫卡既審判
有冇比較近代同生活化啲,寫日常生活嘅?
In that case, try anything by Alain de Botton
唔洗勉強自己啦人生苦短,不如睇啱自己口味嘅書,或者做第二啲嘢輕鬆下
閱讀文學係一件好私人嘅事,因個人閱歷/文化背景/思想觀念不同,得到嘅體驗個個唔同,可能對A有用,對B就冇用,C覺得好正,D覺得垃圾
就呢點而言,如果唔係做嗰行/研究分析/學習技巧,冇一本文學作品係必睇

我N年前睇過楊耐冬翻譯嘅《百年孤寂》,由英文版本翻上翻,可能有錯譯、漏譯
優點係有簡單版嘅人物關係圖,記有主要人物嘅名
另一個唔知算優點定缺點,譯者為咗「照顧」讀者,簡化咗人名嘅字數,便於讀者記認
之後台灣出咗本由西班牙文直接翻譯嘅版本(冇睇過,不予置評)
https://www.books.com.tw/products/0010774785

呢個係我以前寫嘅書評(大量劇透),依家問我都唔記得曬劇情參考一下,再決定睇唔睇落去
https://www.penana.com/article/900340
我係上年差唔多呢個時間睇百年孤寂
當時好辛苦捱到睇完成本都唔太明點解呢本係名著
直至誤打誤撞讀到台灣作家楊照寫嘅百年孤寂導讀,讀完豁然開朗
https://www.books.com.tw/products/E050023001?sloc=main
(呢本書可以喺公共圖書館嘅Hyread 搵到)
然後我開始係咁睇楊照寫嘅導讀書,慢慢開始學識文學嘅價值同點樣讀文學
(大推佢近期寫既日本文學導讀)
佢係唔係有書專講文學嘅價值 好似幾有趣
印象中冇一本專講文學價值嘅書,而係每本都滲少少咁
佢有本專講現代詩嘅書,我覺得幾唔錯:
https://www.books.com.tw/products/0010720079?sloc=main
我當初係睇完網上呢段佢講閱讀嘅Youtube片而迷上佢:
https://www.youtube.com/watch?v=6eJbbP67bmY
大推楊照導讀系列!真係好好嘅文學導論!
Bullshit 我都mark低咗諗住睇,巴打覺得點?
好視乎你本身係人生咩階段同對自己份工滿唔滿意
我算好彩搵到份幾鐘意既工,所以我自己睇落主要係反思「咁多人對自己份工不滿既來源係咩」同「高人工無野做係咪就一定係絕世筍工」,諗返工作既意義
如果你唔滿意自己份工應該都會幾有共鳴同思考
上面講嘅嘢如果你有興趣就推薦你睇,否則就應該會覺得悶因為都偏平鋪直敘議論文feel
幾年前有嘗試過開嚟睇
不過佢好多reference 睇唔明
咁我應該會試下睇唔該晒巴打
百年孤寂
停咗一個禮拜冇睇
人物關係即刻亂晒
喺床下底搵到本freakconomics
睇書做筆記最尾嗰part係咪將書入面重要嘅point連頁碼去
引文、評論、重述就得?

我唔太識拿捏引文個内容同數量,
引得太多就會用咗好多時間嚟寫,
引得太少事後睇返又會唔記得好多本書提過嘅嘢。
具體行動可唔可以講多少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞