[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike
講咩
Google咗講Vlad Tepes
大家好
今日唔太好
師兄搞what
轉貼博客來中譯本個簡介: 「一名少女在父親的書房中發現了一本中古世紀的無字天書,這本古書上只畫了一條龍,並且夾了一張寫給「親愛又不幸的繼承人」的字條,從此女孩就身不由己地捲入了中古世紀以來最黑暗的秘密,同時也展開了一場離奇的身世追尋之旅。

《歷史學家》第一條故事線主要圍繞著海倫和保羅,她倆在一九五零年代初期,企圖尋找吸血鬼卓九勒的墳墓和他所保守的秘密,希望能藉此解開保羅的恩師羅熙的失蹤之謎;羅熙在1930年代也曾追蹤過卓九勒的傳奇。第二條故事線則是保羅的16歲女兒,她在1972年父親突然出國考察後,也展開了一場冒險,她認為父親其實是要重新展開尋找吸血鬼研究。故事中,卓九勒顯然無所不在,他出現在他們所閱讀的歷史文件中,在他們所拜訪的各個場所中,還有在企圖阻擋他們的人的臉上。最後證明,他的殘忍超出他們的想像,而他對他們的生命所造成的影響更是大到無法估量。

《歷史學家》中所描述的吸血鬼卓九勒真有其人,他是瓦拉其亞英勇的戰士,佛拉德伯爵,於1476年死於對抗鄂圖曼土耳其的戰役之中,當地人民對之又愛又怕,既當他是英雄又當他是兇殘的敵人,他最喜歡給敵人處以穿心極刑,作者柯斯托娃將之比喻為史達林。

本書時代橫跨1930到1970年代,對土耳其、羅馬尼亞、保加利亞、匈牙利的歷史、地理、宗教以及文化著墨甚多,全書充滿了善與惡、愛與恨的強烈衝突,並且將大量虛構的小說情節,交織在史實當中。而其中最主要的一條故事線就是,凡是接觸過那本無字天書的人,都會情不自禁地著迷於研究穿心魔佛拉德,並且惹禍上身。」

我so far覺得作者因為有少少人文學術背景所以對係大學做教授做研究個描寫幾貼近現實, 可以當依本野做一個大學教授嘅奇異歷險記咁睇
想買本logic: a very short introduction
平時喺readmoo睇吓中文書
英文極廢,預咗要瘋狂mark低查字典加睇多幾次
Kobo Amazon係咪冇乜啲highlight 備註功能
定索性買實體書好過
最近係Hyread睇完《未完成的香港社會保障: 批判的導論》
作者屌緊香港成日有人認為老綜養懶人,唔肯承認食老綜果班根本無法自力更生,並話香港社會保障程度太低,兼係制度上拒絕人無償貢獻社會。
lm
唔好意思題外話,因為想轉用電子書 處理土地問題;唔知坊間有無咩渠道賣書?
有啲書店eg序言好似可以畀你寄賣
不過好似要收留位費
或者擺上嚟睇吓
之前諗住由頭開始睇Stephen king
睇完第一本Carrie, 跟住卡左喺Salem’s Lot既一半。
跟住屌埋要單親人士搵工,認為set制度條友無諗過返工時間同照顧子女有衝突,例如飲食零售星期六日都可能要返工。
引埋貧窮線話老綜嘅資助都只係讓人活係線下。
而自力更生計劃要人係工時及工資上符合要求,結果D人咪放棄每小時產出更高嘅兼職,改做產生低嘅全職。
老綜嘅使用者大多對生活不滿,但社會又屌人唔知足,認為佢哋風流寫意。事實唔係
成本書寫得幾好,不過社會重係識屌社會保障好D人就唔做嘢
呢度買賣會唔會犯版規?
唔知admin會唔會ban
// 而自力更生計劃要人係工時及工資上符合要求,結果D人咪放棄每小時產出更高嘅兼職,改做產生低嘅全職。//

諗起有人提倡UBI就係要避免呢個dilemma
警世!!!千奇唔好買博客來電子書!
我寫論文要quote原文,喺博客來買咗三本電子書,點知:
一、copy唔到原文,要自己打返
二、EPUB版冇頁碼
結果買咗返嚟冇用……
Cap screen 放google image
睇完長日將盡 覺得都好睇 但唔係好明背後啲深意有冇巴絲打睇過
google store都有書賣
可以直接係頁面上用google translate
Thx 我睇睇
哇屌,又幾方便
我目前都淨係喺google play買過書貪佢方便 用 google account就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞