[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike
無左 z library 仲可以用咩搵電子書?
岩岩入坑睇緊伊坂幸太郎,有無同好?
睇左少少。
本書書名叫 「大人學:成熟大人的獨立思考術」
作者係張國洋Joe, 姚詩豪Byran,2個台灣podcast主

有啲觀點我都覺得幾有用。
例如作者認為人冇方法確保每個決定都係正確。 每個決定都會有未知之數。對選擇**負責**的概念,重心在於**過程的當下,能夠全力以赴去投入**,而非對結果負責任。

引用:

我們人生沒有什麼真正重大的關鍵選擇,在還有選擇時把握機會,努力在過程中收集訊息,增大眼睛觀察浪頭的變化,並在必要時改變自己。
> 最糟糕的選擇是閉着眼睛什麼也不動,任由人生走入卡死的狀況,怨天怨地。
> 擁有選擇權的永遠是自己。

引用完

原子習慣作者 詹姆斯 講過:
專注過程比結果重要。

我覺得佢哋講嘅過程中全力以赴, 暗合詹姆斯 所講嘅 說話。
結果唔可以控制,但係好多人會因為望住個結果而否定個行動。
如果Elon Musk係咁,佢應該唔會整到space X 同發展到電動車。

對我黎講最簡單直接講法:
# 「你有冇為夢想而盡力?」
係咪因為中譯?
Proust’s In search of lost time…. 係痴線㗎
呢本想睇好耐 可唔可以大概講下點解覺得overrated
我都係睇緊啲入門嘢冇咩嘢分享
之前想買戰爭論次次喺書店一出就俾人買咗
如果睇中譯其實ok,但原著用字好深
版權應該過咗
如果肯睇英文的話 網上有免費版
應該會查大量字典要搵下有冇嘢可以俾我mark低啲字先
kobo
睇英文完全頂唔順 我本身英文廢
順便學下英文,成就感會好大
佢啲句子一頁一句依家無人咁寫㗎啦
想請問大家有冇啲關於西方騎士冒險嘅小說 而家睇緊被埋葬的記憶 幾鍾意嗰種中世紀魔幻嘅感覺
Don Quixote - 西方騎士小說終結者+史上第一本現代小說
終於睇完1984
有種絕望感
同時覺得作者思考上同文學上都好勁
呢個有趣
lm
George Orwell 有本叫 Politics and the English Language 分析英文點受政治影響,嗰本先厲害
多謝推介呢本都有聽過 一陣打書釘去睇下
呢本好過數綿羊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞