[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike

睇呢本嘢係咪有可能犯國安法?(X
本書有1/3內容講滿洲國 不過喺後面未睇到
前面最主要Define滿洲
之後就講滿清後期 俄羅斯同日本喺滿洲嘅角力 同民國初期奉系治下嘅滿洲
lm
呢本好睇,大推

呢本書唔錯,啱晒鍾意中史或者感興趣嘅人

人形軟體生命週期 真係睇到好有代入感
呢個真係我最鍾意呢個故,
AI育成故事

最鍾意呢段甜得嚟好心罨
小說再details D
不過動畫都算跟得小說好足
個人幾推介睇貴志祐介D書 好似有種魔力咁 想不斷追落去
呢段勁正!show到佢之間感情,勁窩心
有冇一啲關於學識自愛嘅書推介
請問有冇埃及歷史或神話書介紹?
寫筆記,自己 paraphrase 每個 chapter 既內容出黎。
佢都有講入面既閱讀係只適用於某d值得咁做既書
感覺上以前自己基本上都係將值得既書當趣味咁讀
睇既時候感悟到唔少野但好少消化再沉澱 會miss唔少野
未睇曬 不過暫時睇到係
用晶片業入面重要既人物去講晶片業由開始到現代既發展歷史而呢d歷史基本上都同當時既時代格局好有關係
今次有無人中伏

https://1453liencai.blogspot.com/2023/04/1776.html‘

- 《不講理的共和國:國家暴力與帝國利益下的犧牲品,一部原住民族對抗美國西拓的血淚哀歌》

- 《1776未竟之地:煙硝、貿易與生態瓦解,不為人知的美洲史》
同讀考試書一樣,將重點同有感受嘅字句寫低,可以考慮放上Wordpress ,得閒可以重溫。另外,可以做notes 當做一個presentation, 當自己要向其他人講解呢本書嘅主題,作為「專家」,咁你會點樣講、講啲乜嘢,由淺入深,令一個普通人都聽得明。
謝謝先

但有冇中文?
或入門易啲睇的?
呢個我都唔清楚
幫你pin
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞