[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike
呢個post早排有書友評過啊
可以參考#421
https://lih.kg/yFsgGaX

如果仲有其他人有睇,都歡迎補充
愛情小說有咁多!張愛玲、瓊瑤、亦舒、張小嫻、素黑、深雪、林詠琛…. 你唔會無聽過啦?!至於鍾意邊種風格真係要你自己搵
鍾意張愛玲 有冇其他作家似佢 例如亦舒?
懶得做paraphrase 希望冇犯規
share下幾好
想問下有無d biography 推薦?最好係d講Syria呢d國家
嚴格而言係回憶錄而非傳記...
我估我舉呢個嗰個唔係biography
不過之前喺誠品見到有個移咗去台灣嘅庫爾德人寫咗書講咗少少自己背景同埋佢哋喺現代遇到嘅問題
但係我唔記得咗個名
kiddle有既都無所謂
都好thanks
庫德的勇氣: 庫德族人追求和平與獨立的故事?

嗰位好似係伊拉克嘅庫爾德人
(佢地嘅政治立場同喺敍利亞內戰入面嘅 庫爾德工人黨—敍利亞民主軍 好似係唔同派系
(之前連登有巴打去咗參加敍利亞民主軍
我真係唔記得咗唔清楚
不過庫爾德內部都仲係有好多派系即使有機會獨立都仲有好多問題要克服
不過冇記錯嘅話伊拉克庫爾德人好似算係待遇比較好少少嗰批土耳其就
敍利亞庫爾德人就借內戰同打伊斯蘭國建立咗根據地不過土耳其好似有時走去炸佢

敍利亞同伊拉克嘅庫爾德人有衝突
自由敍利亞同敍利亞庫爾德都有衝突

七國咁亂
唔係幾值得睇

本書講嘅嘢好簡單,就係二戰嘅時候因為發明咗Norden bombsight,空軍開始研究precision bombing,希望透過集中攻擊一啲高價值嘅目標,以最少成本得到最大效果。不過實行上遇到好大問題,一嚟個bombsight唔準,所以轟炸造成嘅破壞有限;二嚟啲高價值目標多數喺後方,護航嘅戰機航程唔足以cover,結果轟炸機隊要喺冇護航之下出擊,令自己嘅損失都好大。連串失敗令軍方放棄precision bombing而用返morale bombing。

本身呢個只係成本效益嘅考慮比作者吹到係一個道德嘅抉擇,我覺得太過穿鑿附會。你睇而家打仗,大家都係揀目標嚟炸,好少再出現東京大轟炸嗰種無差別攻擊,都係因為現代科技令到兩邊可以安全而且準確地攻擊一啲重要目標。我覺得只係當時二戰嘅科技配合唔到呢種戰術,作者所講嘅道德考慮只係一個非常minor嘅原因。
中東真係亂開加上香港教history基本上冇提中東咁滯對於一般人嚟講更加難去了解發生緊咩事
記得伊拉克好似係承認庫爾德人嘅地位加上嗰到有石油,所以嗰到比起獨立更加支持維持現狀
但係其他兩國就唔係咁,特別土耳其好似係叫庫爾德做Mountain Turks而唔係Kurds
不過老老實實一般國家都唔會支持自己地方有分離主義新加坡嗰啲係異數
新加坡係畀人踢出去啦

西方嘅中東新聞多好多,大概因為地理位置+反恐+難民

伊拉克薩達姆當年都有種族滅絕庫爾德人,後來美帝推翻薩達姆之後先有自治

之前down咗本庫爾德嘅歷史書
但係好厚,揭左幾頁頗枯燥,無動力開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞