[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike
好唔好睇?
最近好努力咁睇左本英文書
之前睇開翻譯書
先發覺中譯好多時譯得好難明
其實個作者想講的野好簡單
大家有無咩出版社推介係譯得幾好
好嘅就無乜推介
不過聯經似乎有唔少學術書嘅翻譯都參差
其實通常喺睇譯者多過出版社…. 建議試下搵本村上春樹睇賴明珠、林少華、葉蕙再同英文版,你就會明差別係邊
有冇人睇左「二級玩家」?

睇戲睇左ready player one覺得好正,有少少想買續集黎睇
好睇,裡面好多大大鑊畸屎,如Ted Bundy,John Wayne Gacy...... 已被搬上Netflix, Criminal Minds,甚至大銀幕。認為先睇本書,再睇NF/劇/戲,會更正

本書寫法幾易睇/冇語花/用字精準,每個畸屎framework 一樣,都係聚焦why & how

如果未來有日,出版volume 3 就希望加埋「青紅蘿蔔煲家嫂」,假設有真相嘅話
Thanks! Save低先
我依家睇緊之前呢到有人介紹 the Israel : a concise history of a nation reborn.
新約加舊約
lm
諗住一輪「畸屎」係乜
最近睇緊呢本,喺圖書館借,重未搵到電子版邊度有得賣,有冇師兄指點一下? 唔該哂!
廣場先恐怖
lm少睇中譯唔清楚
會帶電子書出街, 不過都係搭長途車先睇, 有時15分鐘車程睇唔到幾頁就要落車
Normal People 真係幾好睇,睇到一本
啲abuse 同角色設定令我諗起Wuthering Heights
證明佢無睇過本post

Ching我有疑問

你話唔好高強度用腦超過90分鐘,每日頂盡1-3個period,我依家就係咁,個腦用一陣就攰死,但係如果要讀書又點算?

例如我朝早有2hrs lecture, 晏晝有1 hr lecture, 咁我個日咪做唔到好多野,因為上堂要全程高強度用個腦咁濟⋯⋯

又或者翻工又點算?當要翻八個鐘,只可以高強度做總共270分鐘,咁其餘時間係做啲濕碎/無咁重要嘅野?

佢個個比較適用係老野,你後生自己衝量,最緊要有野放鬆 例如打機做運動
屌我真係好易攰
唉身體差要做下運動⋯⋯
Anyway thanks ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞