[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike
好耐冇見
做notes
Jot notes 不是drop notes
每次,同埋過左25歲由於腦部神經唔同細路一樣咁有彈性,唔好高強度用腦超過90分鐘,打後既時間唔入腦,呢90分鐘你可以當係1個period,普遍可以一日1-2個period,勁d既就3以上都無問題,但90分鐘後要做其他野or休息,至於最集中既時間係第7分鐘至30分鐘。

同埋我諗你想練記憶力都係在於學習方面,學習對於25歲打後既人黎講最重要既就係唔好因為怕犯錯而輕易放棄退出,錯誤先可以打開腦部學習神經既彈性,經過不斷嘗試不斷錯誤,最後就可以學習到你想學既野。

有本書叫flow,但其實flow所講既野唔適用於學習,flow更適用於重覆做一件你已經識做既野時既心流狀態,同學習無關,學習係系一個面對chaos 混亂既過程,所以上一段先講,唔好怕犯錯而輕易退出,有錯先係一件好事,錯就係一個成長學習既機會,因為最終你會將錯誤變做岩,最後祝你學有所成啦
呢個係咪Humber Lab 有講過嘅Ultradian Cycyle啱啱聽完個podcast
重點都應該寫得7788,不過係呢個talk
Using Failures, Movement & Balance to Learn Faster | Huberman Lab Podcast #7
趁早幾日睇完仲有記憶分享下 娛樂至死

最開頭聽人用呢個詞係講香港人追星/diu tv 聽落好合理但個po好快有人話樓豬亂用字 之後對本書好有興趣一直都想睇 終於睇完了本書都幾發人深省 好值得大家去睇 頁數都易入口 300頁以內 由於小弟睇英文極慢所以冇得原汁原味睇左中譯版

繼續翻娛樂至死

呢本書非常推薦大家去睇 喺呢個年代知識未必可以改變到世界 甚至未必改變到自己既命運
但都希望大家好好灌溉下自己既內心 一齊加油
好耐冇睇書,最近睇番科幻小說
睇緊吳慈欣 流浪地球
巴打好有心機
你個名
我過目即忘除非係好刻意記住
由細到大睇返學學嘅嘢過一排冇重温就唔記得
係可以完全唔撚記得
下面有位巴打講得啱,人係會自然剷啲冇用嘅記憶
但問題可能係我心底覺得太多嘢都冇意思
唔計啲學術嘢,甚至一啲世界大事/常識都會
睇過嘅書,大概嘅中心思想會知
入面啲人名地名唔會記得(真心覺得唔重要
正常我讀書個陣背野科成日炒車但有時好多翻學既人同事又記得好清楚
記得中心思想都夠 至少可以慢慢發大諗翻起
啱啱睇完韓江嘅The Vegetarian(中譯《素食者》,超。好。睇。
少年來了同個英譯名Humam Acts差咁遠嘅
係,主要係因為人唔喺香港搵唔到中文… 韓文原著應該睇中文好啲嘅

近來有咩好睇嘅介紹? 啱啱開咗The Song of Achilles
search左之後 bookmark少年來了
我覺得1984個衝擊力大過動物農莊
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞