[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike
快思慢想 真係唔建議挑戰中譯
打isbn就有
有無書友睇過 A Gentleman in Moscow?
我呢個月係KOBO睇左3本中譯既推理小說,而家睇緊第4本
好耐無呢種暢快既感覺, 番工食飯放工都拎住本kobo
可惜KOBO 小說種類唔多, 而且英文書比較少
有睇過中文版

小說黎講ok, 但唔係特別精彩
最近睇緊本叫 躁鬱大學

好少見有書寫躁鬱 唔係醫學書paper引用blablabla
而係好似有位身同感受嘅朋友 慢慢帶你離開躁鬱狀態

睇緊時候真係好c服
買完kobo 發覺其實以前有好多時間都浪費咗,善用嘅話其實可以睇多好多書,雖然我只係睇小說,冇咩知識可以落到袋

btw, 你睇緊咩推理小說?
我英文差dse得2 最近想學好啲英文
本身鐘意睇科幻/奇幻小說 所以最近都買咗幾本英文小說睇緊

而我都想聽英文方面好啲 所以想聽啲有聲書
咁我睇啱咗audibe 佢個月費係咪得每個月得一本? 如果我只係聽書會唔會唔抵?

同埋如果我只係聽得明6至7成對聽英文有冇幫助
因為ebook我用kobo自帶個dictionary慢慢查都睇都明 但係有聲書好似好難停低記低同查個字點解
書都穿插左好多由沙俄到布爾什維克、大肅清再到史太林死去的動盪史實
想睇但博客來搵唔到
有冇人煲哂:Invisible China (Scott Rozelle & Natalie Hell) 2020 版?

作者幾犀利,幾年前預言/講話恐懼嘅嘢,已經陸續發生。再睇番家陣,有人突然關心鄉鎮年青人發展/城鄉差異......
最近睇緊born a crime
寫得幾搞笑
輕輕鬆鬆黎講可以睇下呢本
lm
1. 歡迎觀賞殺人預告 - M.W. Craven (Washington Poe #1)
2. 謀殺啟事 - Agatha Christie
3. 住院醫生 - Kelly Parsons
4. 不能嬴的辯護 - Steve Cavanagh (Eddie Flynn #1) - 大約睇左6成

自從睇完Stephen King既Mr. Mercedes 三部曲之後我想睇多D有續作既書, 係新書見番前一本書既主角個時有D親切感

上面4本我最鐘意都係第一本, 又有查案, 動機又make sense, 情節推進都ok
Agatha 既謀殺啟事有種柯南既感覺, 有推理, 但角色背景描寫相對唔夠深入, 角色唔太立體 (但篇幅本身都係較短, 所以有D似柯南), 但畢竟Agatha 係大師級作家, 最後兇手既身份真係估佢唔到
第3本既舖排係有趣既, 本書去到一半就已經reveal左兇手係邊個, 之後半本就諗計點捉兇手, 作者係醫生, 所以手術程序描寫得好仔細, 但我唔肯定對整體故事推進有咩幫助
第4本 似科幻小說多過推理小說, 本來個定位係crime thriller黎, 但D情節有時令我好出戲, 打打下官司離開法院同黑幫make deal 救人 不過我會買多本續集睇下咩料先下判斷呢個作者值唔值得再追

BTW 我唔認同睇小說無知識落袋, 只係唔同既知識, 我睇小說好著重作者情節安排(aka 講故事技巧), 人物性格構造(角色立唔立體, i.e. 衰人係咪因為佢性格衰所以做衰人, 好人係咪聖人之類), 會思考下點解作者要咁安排個角色
係我眼中呢D都係知識黎, 只係呢D野無咩人care
Lm
睇完unbearable lightness of being,唔係好明點解咁出名
明白主角個種一開始喺共產主義下堅持自己個種己見,到為左愛人放棄自己覺得最鍾意既職業,走去做低下層,但未到話感受好深
如果你鍾意俄羅斯歷史,推介<克里姆林宮的餐桌>(唔係小說),好好睇
岩岩睇完呢本,真係好好睇,睇完覺得衣加都有蘇聯就解體既影子 無論係中國定俄羅斯
推唔爆嘅

最近睇緊呢本書,講得好易明,亦令我有好多新嘅諗法。“幸福”“係每個人所渴望的,所以我認為咩人都啱睇,推介比各位。雖然未睇完,但我會講佢係一本好書。
小紅書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞