[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike
我覺得唔錯,係講啲野有啲譖氣,因為一路睇會覺得講既野幾重複下
冇,會放入book list
唔知哩本得唔得
申:未買,但想睇

The Subtle Art of Not Giving A F*ck(Mark Manson)

如果有人睇過/睇完,請留言enlighten吓細佬
個作者幫自己本書做左個video summary,幾過癮

https://youtu.be/lz8sUiXAnbs
好似已被拍成電影

今時今日,全有六百萬個人願意畀錢買(未計Kindle Unlimited 裡面唔知有幾多讀者)而唔係咀蕉蕉,一毫子都唔畀(跟手睇盜版?)嘅文化人,真係唔嘢少,仲只係六年之間嘅事

啱啱入左
https://youtu.be/MB5IX-np5fE
之前睇ted talk認識到呢個作者 就搵左佢本書黎睇 (Lost Connections: Uncovering the Real Causes of Depression – and the Unexpected Solutions 照亮憂鬱黑洞的一束光:重新與世界連結 走出藍色深海)

作者係佢中學個時已經確診左depression 食藥食左10幾年,食到最高劑量 但佢依然覺得depressed
作為記者嘅佢於是用左3年時間 去世界各地interview唔同嘅心理治療師,精神科醫師, sociologists 等等,希望搵到depression嘅真正成因同解決辦法

睇左1/3倒 都幾唔錯 推薦大家睇
有時掉返轉,佢咁大方免費share先令人有興趣買黎睇。同埋而家通脹咁勁,一本書百零蚊其實都係一/兩餐飯

都係見到佢share先想買黎睇
同埋睇完佢youtube,覺得佢睇野個角度都幾有趣, 佢話人生嘅難題通常都係衰係感情方面,而唔係邏輯方面。

佢又話d名人咁成功係因為同主流唱反調,而且咁啱條橋係work,而唔係d咩成功人士的7個習慣咁。
講起depression, 最近睇咗Byung-Chul Han嘅The Burnout Society。佢講depression 嘅起因係我哋現今社會太多正面嘢,幾好睇。
睇完ch 1 :Don't try

Subtlety#2 簡直完美解釋點解,家陣啲阿叔阿嬸會為啲雞毛蒜皮小事大打出手,因為...... (堅拒「書透」)
反而覺得呢本書吹水多,欠缺例證
之前睇左呢本 係一個南非裔comedian 既自傳 係美國好似幾出名 講佢細個係南非長大既各種趣事 當年種族隔離政策同當地平民百姓生活
用字好淺白 而且好幽默 輕輕鬆鬆好快睇哂

但有啲人話自傳有吹水成份 btw睇之前唔知佢對中國既取態

時不時見到佢啲棟篤笑片
睇緊如何閱讀一本書
感覺上自己咁多年黎都無「閱讀」過一本書
我睇左動畫,幾鍾意。
不過唔知同小說爭幾遠。
有冇人中伏

《這才是以色列:揭露歷史謊言和神話底下的以色列》
https://1453liencai.blogspot.com/2023/04/blog-post.html
翻譯好差?
篇文作者捉到錯處

我見到都覺得幾搞笑
”trade union“都譯錯
New Yorker 真係好睇 不過啲專題水蛇春咁長
我最近睇咗(好快咁揭過曬),發覺自己只係為咗娛樂、消遣睇書而唔係為咗書入面講嘅睇書而睇書
但睇書係自由,冇必要逼自己一定要點睇,最重要自己睇得開心
睇呢本書俾我感覺係睇開書嘅人唔係咁啱睇呢本,因為自己已經做緊書入面講嘅部份嘢,冇睇開嘅人更加唔會睇呢本又厚又唔係特別有趣嘅書
睇咗五分四左右棄咗,一開始還好,過咗一半之後會覺得太多吹水嘢冇實例,覺得佢講得好虛
鍾意睇長文
認同,但最後都睇哂佢算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞