[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike
最近睇咗匈牙利政治學家Bálint Magyar同埋Bálint Madlovics嘅《A Concise Field Guide to Post-Communist Regimes》

最主要就係強調 後共產國家 嘅 社會形態同 自由民主國家唔同,某啲基礎嘅政治學假設(公私之分、名實相符、貪腐現象僅屬意外)唔能夠直接套用,而需要另立一套框架

本書就係做呢樣嘢,描述咗 共產主義倒臺之後常見嘅發展路徑同埋政權形態
但係萬變不離其宗,都係有 patronalism(恩庇主義)同埋 neopatrimonialsim(新家產制)呢兩種現象
最極端嘅情況就會係patronal autocracy (恩庇專制政體)或者mafia state (黑手黨治國)

再簡單啲講
黑手黨治國就係成個國家嘅領導層都用黑社會邏輯嚟運作

恩庇主義 = 最高統治者就好似黑社會大佬噉,國家掌權嘅唔係正式掛名嘅官員,而係佢啲𡃁/親信;做咗𡃁之後人在江湖身不由己,所有嘢都係跟江湖規矩 聽大佬之笛,大佬叫你貪你就要貪-->交投名狀,就連貪污都唔係自由嘅

新家產制 = 成個國家經濟領域嘅資源就好似黑社會分地盤噉,最高統治者話畀邊個就畀邊個,話割韭菜就割韭菜
想問有冇方法令自己唔默念 睇書好慢
我都係
睇到個方法揾手指住睇嗰part
但係由手指主導,唔係睇到邊先指到邊
再慢慢加快,好似逼自己唔停
然後都係老土嗰句睇多啲

利申 睇字好慢,以上純粹轉述
有冇類似西線無戰事嘅書
如果你想睇WW1士兵角度出發嘅小説
呢度有好多推薦(利申我未睇過
https://www.reddit.com/r/AskHistorians/wiki/books/wwi/#wiki_.28mostly_novels.29_from_a_soldier.27s_perspective
我都覺
1984 悶到pk
如果要分好定壞,呢啲先係垃圾書
唔使咁介懷,睇書都係想擴闊吓自己視野
鼠刑睇得幾醒神
腸油

其實有用紙寫得好長既讀後感 但一諗到要打字上黎真係好懶
影啲notes上嚟咪得囉
最近睇咗Sally Rooney嘅Normal People
成本書就係講Connell同Marianne兩個人之間嘅曖昧糾纏
我感受最深嘅係呢本書嘅文風好特別,conversation冇用quotation mark,narration嘅角度轉換嗰陣都冇好清楚咁講出嚟,所有嘢都係一個flow咁落
我睇Jack Edwards嘅片先知道呢種風格叫free indirect discourse,而Rooney嘅呢種風格係受Jane Austen影響嘅
因為我本身係睇開中文書,唔知呢個係英文書常見嘅文風定點,幾特別,我幾鍾意
第一次comment,大家多多指教
喺tbr,有啲想睇
你個名
手字好肉酸
聽落幾有趣
三本都好睇
鍾意佢夠批判

另外一本
毛XX 真實的故事都好睇
好似淨係睇過1984
有冇人睇過「鬼谷子」
覺得點?
最近chatgpt 令我諗返起之前睇過本書
當AI機器人考上名校:人工智慧時代,未來不被淘汰的關鍵勝出能力
本書作者有個機械人2016年時考唔到東大
但都考到入唔錯嘅私校
作者當時認為AI將來會取代唔少人嘅工作,不過唔會出現AI統治世界呢啲情況
而唔想被淘汰嘅人就要做啲AI都做唔到嘅工作
同埋加強個人閱讀思考能力
唔知而家chatgpt連醫生試都考到
只有人類勝任嘅工作會唔會愈來愈小
非流水線式嘅體力勞動可能難啲
你要整個機械人出嚟取代成本效益唔理想
有啲工種用ai仲貴過真人
我一直覺得佢啲新詩好過散文…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞