[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike
初黎報到, 推介一本書先.

哈馬斯, 巴勒斯坦中眾多組織中名頭最響既一個,
其中一位創辦人既大仔Mosab Yassin, 成為以色列線人既故事.
真人真事, 佢本人親自執筆.

有埋電影版Green Prince.

甜與權力.
書面介紹夠晒詳盡
睇下#126有冇興趣
https://www.youtube.com/watch?v=HeIYzzh-cds
呢本都可以睇下. 圖書館有得借.
想個人有可以有多啲世面,多啲見識

有咩書推介?
lm
有興趣
你係對邊本有興趣? 哈馬斯之子定甜與權力?
可以再推介其他.
甜與權力 之前有興趣嗰啲原來都冇pdf down
買一本囉. 我都係買
lm講多啲
人生閱歷的話齋睇書未必有用
唔好話有用,幫助到自己增加閱歷嘅書有冇?
你想要邊方面嘅世面/閱歷
又冇話邊一方面嘅
純粹之前俾人話未見過世面
想有啲改變
4日一本同貼錢翻工差唔多
書係增加知識與見聞, 避免愚昧.
但見識涉及待人接物, 涉及人性, 非親身經歷不可.
去識人, 去溝女, 去多啲有人既地方與活動.
閱讀與見識, 缺一不可.
有一部書, 極小眾, 涉及範圍極廣, 剪影漫畫
叫『塔希里亞故事集』, 大陸書, 網上有得睇.
極難睇, 時空交錯好難明, 但如果睇得明你會入迷.

不過呢本書依然係有一種毛病, 叫"天下烏鴉一樣黑",
對人性既批判好強, 但對人性並未留有希望.
睇, 可以, 但唔好信足, 否則變左犬儒主義或者對人性冷漠就唔好.
中學生唔建議睇, 最好大學畢業或者有返咁上下年紀(30歲差唔多).
即使係大學程度, 如果對人生過於消極, 不宜觀看.
巴打, 我推介一本基礎書, 叫"極簡歐洲史",
大是文化出版, 初步了解歐洲文明者必讀.
唔係講近代二戰, 係由古羅馬到近代既概述.
基礎書黎, 睇完, 你會開始睇得明維基上既歐洲歷史.

但唔好期望佢會講近代國家.
巴打, 知識有價
30天學會靈魂出竅
lm
笑忘書比想像中難
睇完再整理左陣都係成堆問號
唔知係咪太蠢
睇下啲二手文獻
想巴絲打介紹本外文中譯名著 冇特別想讀嘅類別
諗緊好多本 變形記 百年孤寂 但係而家想讀啲少過十五萬字嘅
Lord of the flies
The moon and sixpence
Bel Ami 漂亮朋友
巴黎聖母院
Uncle Tom's Cabin
鼠疫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞