[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike

平時睇中文好快,英文比較慢,同周不時要查字典。如果一本英文原著有中譯本,大家會睇邊本
有冇人試過book depository買書寄失知唔知點搞
我多數會揀英文。除非原著好難明/讀,有時中英都會買
不過我覺得睇英文不好經常停低查字典,如果太多字唔識,咁可能本書啲字對你都太深,會影響左閱讀ge理解同樂趣。
我以前睇英文書會揀識8成左右的書睇,遇唔識ge字會先用上文下理去"估"下咩意思,到嗰字再出現就睇下自己"估"得啱唔啱。啲字經常出現又唔識就會查下。
試過。佢會有講幾時寄出,預計要寄幾耐。如果過哂,可以email CS. 講訂單號碼,詳情,講想再寄定退款。佢哋可以再寄。

試過最後收到兩次,多出一本書都唔洗寄返畀佢哋
你幾時買?我都寄咗成個月未到!
Expected delivery date過咗email咗佢
之後佢比多個日子我,都仲未到
CS話再寄過比我
唔知幾時先收到
我23 Nov落單佢28號話寄咗
預7-12個工作日到
我25 Nov落29 Nov寄,都係7至12 working days
咁會唔會係全部平郵delay咗
好多時係中譯本水平嘅問題…
能夠睇原著梗係原著啦,始終語言太多嘢lost in translation喇
跟咗樓上師兄建議搵咗cs
佢話they would’ve expected the parcel to arrive by now所以重新會寄多本畀我
竟然? 但真係冇其他書甘直白 要咀嚼下
博客來 以本傷人都唔係第一次聽
但係玩埋假自僱就
生死之間
被討厭的勇氣嘛嘛地
好心靈雞湯 又冇乜論點表達到
同意
大家有冇睇過還珠樓主啲書 好舊嘅武俠小說
聽過無睇過
lm
追緊之前啲post見有推薦,早2日啱買左呢本電子書來睇

只睇譯本,譯錯左都唔知
lm
戰爭與和平
傲慢與偏見

......OK, 唔玩野.
你想要俾一類?
蜀山劍俠傳?
我建議你睇紫青雙劍錄.

如果你食完古龍, 金庸, 倪匡, 梁羽生,
先考慮還珠樓主. 一般人食唔落.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞