[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike
Normal people 拍咗做劇wor
我知啊,之後有時間都打算去睇
大家一本書通常係睇到幾多 先決定棄唔棄 發現棄唔棄書都係一個幾難嘅決定睇小說嗰陣 覺得睇多幾頁就可能好睇 就唔捨得棄
好似之前有人問過
應該都係我

睇之前揾下書評先
真係頂唔順就果斷斬纜
小說又期待發掘劇情 但又驚唔好睇
呢排睇緊《向下扎根!德國教育的公民思辨課1》

btw 唔知有無巴絲知呢本《找尋明天的答案:飲食X能源X經濟X民主X教育,解決人類未來生存危機的全球踏查之旅》邊到有
搵過好多台灣網同香港書網都無, 行過幾間三聯都搵唔到
我睇到覺得悶會即刻跳去睇結尾再決定繼唔繼續
唔會難入口
上面巴打講既鼠疫係Top3
快樂的死都好正
可能速讀幫到你
我睇果時有快慢mode
如果想棄既就勁快睇完去
正野就慢慢細味
所以基本上買左/借左既書都一定會睇完
唔係幾鍾意睇文學嘢 都覺得鼠疫幾好睇
影射得嚟又有啲懸疑
今年目標係認真睇書
想研究睇日本文學最近睇緊夏目漱石「少爺」
之後會睇返唔同作家著名作品各位巴打有冇其他推介
想睇華文愛情小說 巴絲有冇推介
Can’t Hurt Me - David Goggins 有冇人有睇?
Freakonomics
Ch 1:學校教師與相撲手有乜相同之處?
Ch 2:KKK與大棚地産經紀有乜相似?
Ch 3:點解毒品拆家同佢哋阿媽一齊住?
Ch 4:所有罪犯去哂邊?
Ch 5/6:何謂完美家長?

同作一作者,仲有著作
# Super Freakonomics
# Think like a freak
# When to rob a bank
第一個chapter 已經好爆吓。除咗講教書先生/相撲手點作弊,仲有講轉行賣bagel嘅經濟學者,嗰吓即時諗起有人在香港試行honor system commerce,同埋佢在鏡頭前喊到個花灑嘅情境
lm
Jack Edwards個channel好正
有一條片係book recommendations for different types of people
佢將本本書都講到好吸引咁

好鍾意佢嘅humor同埋啲pun
在座有冇人睇過the bomber mafia 有冇食評
諗緊睇唔睇
開始有棄書嘅諗法,已經可以棄?
本書啱胃口嘅話係唔會想停,由chapter 1已經吸引住你 (之前睇極限返航有感)
開始有棄書嘅諗法,已經可以棄?
本書啱胃口嘅話係唔會想停,由chapter 1已經吸引住你 (之前睇極限返航有感)
唔小心重覆咗,sorry
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞