[書蟲]你最近睇緊咩書?11

1001 回覆
109 Like 0 Dislike
最近睇咗幾本書
未寫讀後感太懶

有本係分析格林童話
另外有 香港人參英軍嘅歷史
同埋講台灣經濟發展嘅歷史

大家有冇話對乜嘢topic比較有興趣想聽下
格林
用abebook同amazon
你睇的時候 覺得精彩自然會記得
其實本野中文版都係point form 形式,要重溫都方便。

我都諗緊喱樣野,我見而家有d apps,例如readwise,可以collect曬所有你嘅highlight,再每日揀幾句send比你重溫,唔知有冇用。
請問中文書庫如何?
剛睇左紅與黑
之後開荒原狼
樓主 post 犯咗國安法. 已舉報.
Readwise好似幾好用,好多人推薦。不過除咗highlight最好都用自己文字寫一次好,有process過先容易記得
啱啱睇完Crying in H Mart,覺得個作者寫得好真好true,前排咁啱睇完I’m glad my mother’s die,鍾意前者多好多,可能同為Asian有共鳴位
手機有冇app係可以聽我自己download 左嘅電子書
覺得紅與黑點
劍橋新書 Late Tang China and the World, 750–907 CE
5月23號前免費下載
http://ow.ly/txl650Oj8xS
https://monoskop.org/images/8/8e/Derrida_Jacques_Of_Grammatology_1998.pdf

睇緊derrida 嘅of grammatology

不過主要係想睇Spivak 寫嘅preface
新手想問下有無邊幾本係睇英文原版好過中文譯版架?驚中伏
唔該
原子習慣英文版好易睇,推介
快思慢想 中文版出名譯得差
睇英文原版,都容易睇
大家有冇d講相處 溝通既書可以推薦下?
我想跟你好好說話
睇沙丘睇到第二本幾好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞