有冇跑步撚入嚟吹下水 (27)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
一個月到就無事啦
我就咁淨係參考間歇係同我用丹尼爾計出黎既差唔多,所以咪用佢,貪佢起馬會自動跟住我進步而調整,唔洗持續keep住自己測試,原來禁去技術果邊仲有呢啲睇我有埋觸地時間可以參考,試下keep住睇下佢一排先
其實步頻應該點練好 依加168左右 已經算細步(一公尺)
我反而唔建議用pace calculator訂練習速度,因為身體狀態、溫度、濕度每日都唔同,你比賽時間或者目標時間都未必反映到當日嘅跑力狀態,所以用目標心率嚟決定訓練強度係比較好
勁到痴線
好多人問關於帶氧訓練跑幾快,我會推介用下面個網頁計算帶氧Zone 2嘅心率,作為訓練強度目標。

因為不論用MHR或HRR%嚟計算,首先MHR大家未必知自己幾高,對於新手要測試上限有一定風險,其次每個Zone嘅範圍%都會因人而異有些少差距,唔同嘅書建議範圍都略有出入。

想練too, 得171-172
兩派各有說法。

所以我練嘅時候嘅跟目標心率,亦都同時跟pace calculator 。
唔會。即係你比賽目標時間應該快啲
十分同意樓上兩位巴打所講既
長距離如easy, tempo我會用心率

短距離嘅interval就適合用速度/時間計,因為心率變化反應慢(尤其用錶度),同埋時間容易計
其實係睇下有幾大誤差,因為佢比較嘅變化都只係3-5%左右,轉角多就影響GPS準確度,風嘅因素就係避免一段逆風/大風,另一段順風/無風,上落斜嘅影響都大。

我覺得可以揀一段路大約15分去程+15分回程,來回兩次,咁就可以前後30分鐘都差不多狀況。
黃尹雋又推前香港半馬紀綠
1:04:56-->1:04:30

長期咁高心跳
高手
毒巴都係咁

跑開6K、10K,試下玩半馬,去到最後4K突然跌watt,半跑半行先捱完
中間D pace 試下stable多少少 睇下會唔會好啲

利申 唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞