有冇跑步撚入嚟吹下水 (27)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
白色嗰件聽過話勁磨lin
跟住就整件綠色衫身藍色袖
講呢d節奏唔係講緊步數咩
我既理解係一步呼一步吸
第一次買a仔鞋 頭先試左Kayano 29

42.5 fit size 包哂隻腳 好實在
43 鬆同舒服

Sales話42.5 比較好 因為網面 會有彈性 著著下會闊

想問下各位點睇

利申:著緊NB 42.5 個底開始蝕,每日都會跑5k
跑齡一個月,多多指教
咁樣唔會覺得好限制自己咩
我會揀42.5,我買新鞋多數試鞋果下有少少緊,但著2,3次鞋面會鬆左同埋鞋墊會踩平D空間多左
買大可以著厚襪 甚至加鞋墊
細左就molamola
同埋跑長途隻腳會變大
綁完鞋帶後應該都仲可以唔困難地除/著先啱
(雖然係應該鬆鞋帶著鞋除鞋)
明白,我諗住再放扁平足既鞋墊
跑開既好多同腳步同步晒
好似數拍子伴奏咁
兩吸兩呼多數係講緊吸兩下呼兩下
如果用步數計,我嘅兩吸兩呼係兩步兩吸,三步兩呼

pb左 下年目標40分
新手跑咗幾日 想問下30分鐘一直跑 由慢慢跑到全力跑 為咗可以30分鐘內跑到5km 個心跳率平均90-95% 咁樣跑法對減肥會唔會有反效果
身體燃燒脂肪比例最多係心率係60-75%
心率太高會優先拎肝糖做燃料,減脂效果會低左
所以巴打減返慢先,可以練埋有氧系統跑得更遠
我通通當哂睡衣
想燃脂應該用zone2-zone3(令身體習慣燃燒脂肪),同埋用間歇HIIT/MIIT(高強/中強間歇訓練) 形式,咁樣有較多後燃效應同埋每次間歇之間轉換都會比起MICT(中強度持續訓練)消耗額外能量,run-walk-run其實係好適合減肥用,你而家跑既高強度主要都係燒肝糖,而唔係脂肪。
毒巴你個Run walk Run 係咪心率一高過Z3就停
下降10 度再跑?
例如150 係Z3 Max,一到就行,跌到140 就跑番?
大佬
日本既熱血好有感染力
CUMBACK
同日本妹一樣有感染力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞