有冇跑步撚入嚟吹下水 (27)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
我有做開gym嫁
但係近半年開始跑步就少左練臀腿 唔知關唔關事

同埋leg day完又要抖兩三日先跑得番
定係我應該做輕d 好難喺gym同跑中間拎到平衡
https://www.instagram.com/p/ClN2ZiMLzsa/?igshid=MDJmNzVkMjY=

有冇巴打想報, 好貴, 感覺上同迪士尼10k一樣咁掠水
一陣間去交收935, 請問我有啲乜嘢要check
第一次買二手garmin,求大家指教
呢個好似5定600?
露天位睇下gps收唔收到
心率有無問題
開藍芽連下手機
充電線接口 錶充電位有無氧化

等人補充
935 應該過左保?
貴到痴線
pcr錢都佔一忽
感覺而家玩實體=送錢俾支那
跑半馬5 600都叫接受到
10k真係搵笨七
居然選擇買935,咩價
迪迪尼就擺明掠水FUN RUN, 天水圍10K就認真POST黎既
$700
有其他人再平少少
但依位師兄就到我地方
5 600 我都覺得好貴,但外國1000-1500 都唔覺得貴
之前d 10k細賽跑科學園吐公講緊2舊水
而家5舊水cls
我覺得可以去露天位,開個活動跑步黎跑幾下,睇下啲距離岩唔岩,再儲存睇下得唔得,連唔連到藍芽,同埋睇下成個過程會唔會突然死機
55 好過935
就算 45 我都覺得好過935
可能熱身唔夠,interval前需要慢跑warm up同伸展。

亦可能肌力(大腿前/後)唔夠,跑太快肌肉負荷唔嚟軟組織磨擦大。

第三就可能係毒巴講到嘅跑姿問題,改善方法就係練drill、馬克操。

未應付到interval之前,可以試下tempo run,或者跑步機跑上坡但慢啲,強度都比easy run高但impact無咁大
跑之前做下馬克操
原來係咁。。。
如果有心機繼續跑,遲啲玩隻再好啲嘅
到時再問大家意見
因為依個交收約咗成個禮拜,費事放人飛機
跑開咩cedence同stride?
多謝你
岩岩google search先知咩係馬克操
身邊無人中意跑步 都係之前封gym我先試下 就跑到而家 但係都無咩進展咁學到野了 (比心)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞