有冇跑步撚入嚟吹下水 (27)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
唔計上次試跑的話第一次跑完個間歇
跑到第四個已經想停了

另外 唔知係咪因為個program 時間太短 coach Jeff 唔使我easy run有想skip嘅衝動了
仲有一樣野就係如果我用上面ching 個calculator 計返 我easy pace 係 7:30 但係我跑開 6:50 150bpm 唔上唔落 咁其實個效率係咪會冇咁高
真心勁, 我長課過半馬已經飽晒
你間歇最高心率先165,easy用150跑好似點計都太高btw巴打目標係幾多?我見我用我計算機計都係差唔多easy配速
好癲
harun巴唔諗住練速度?
有氧底已經屈到癲
cls
目標係一月尾 10k 55mins 依家最快係62mins
其實有好多唔同嘅online pace calculator

例如
https://runsmartproject.com/calculator/

https://www.active.com/fitness/calculators/pace

https://www.runnersworld.com/uk/training/a761676/rws-training-pace-calculator/

參考多幾個calculator,未必每一個都係一樣。比較推薦第一個,有一個range比較易掌握。
10k短距離係速度課佔多d
要撐住
CLS數劇,我嘅上限,人地嘅下限
我都黎分享兩個實用手機app
我自己會用手機app RQ跑力,貪佢夠方便,識自動追蹤我D跑步記錄黎set返堆區間配速比我,另外有一個叫vdot都有用,係丹尼爾博士既app,直接打你近期比賽pb成績落去就會出返唔同區間下既丹尼爾配速,連400,600,800米要跑幾耐都顯示埋,兩個配速都好相似
收到
揾我?
跑力個個準咩 區間1個下限已經快過/勁接近easy
我係咁睇
區間1=easy
3=馬拉松配速
4=節奏
5=間歇
6=強化跑(衝刺跑)
LM
我依加區間1係6分-5分20 太快啦
佢個區間1 個配速係預你去到zone3既easy,我zone2頂先大概做到佢區間1底配速,不過我easy同節奏都係跟心率跑,唔睇表,基本上淨係參考間歇
我依加都係計hrr 盡跟個心率
RQ跑力
區間pacing就唔太準
但用嚟check 步頻步距都唔錯

半年前:

近一個月:
想請教下咁多位巴打
小弟岩岩中完肺炎
未中之前Easy run 10k 6:00 pace左右
頭先落去跑左4km 6:20 pace已經爆左
停低feel到頭暈眼花
同埋吸氣好似feel唔到d氧氣落肺咁

有冇中過肺炎康既巴打可以分享下
條氣會唔會有機會回復番好似未中之前咁
定係要預左斬掉重練?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞