[NBA] 亞特蘭大一線鷹 2022-2023 討論區

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
jc 躝得未
今晚trae同capela都番左黎 好正
嚇死以為最後會有個3罰球
6分會就咁無左
破左公鹿不敗身!
vs Knicks
OFFRTG 113.8 (-0.4) 排名 9 > 10
DEFTG 113.2 (-2.2) 排名 25 > 20
NET 0.6 (+0.6) 排名 17 > 14
REB% 49 (+0.5) 排名 26 > 23

vs Pelicans
OFFRTG 113.2 (-0.6) 排名 10 > 13
DEFTG 112.5 (-0.7) 排名 20 > 16
NET 0.7 (+0.1) 排名 14 > 14
REB% 48.6 (-0.4) 排名 23 > 23

vs Bucks
OFFRTG 113.2 (+-0) 排名 13 > 12
DEFTG 110.8 (-1.7) 排名 16 > 14
NET 2.4 (+1.7) 排名 14 > 9
REB% 49.1 (+0.5) 排名 23 > 22

之後3場比賽後數據, 重建完攻守咁多季黎講暫時最平均
打鹿個場最失望應該就係Hunter, 幾次追分, 想維持比分
俾波佢進攻個陣, 就想做假動作點知兩次都走步

J. Holiday 唔係打返好應該俾人插到落谷底
JJ, OO同佢協防守字母哥個幾球好J到
有球JJ拍甩到字母哥上籃
OO 2球係字母哥頭上面補籃
JJ幾個關鍵高空籃板, 做預判好好多

後備換防好似睇緊第2隊波咁, 唔似平時咁漏

AJ真係好正, 手感好不在話下
搶版勤力, 協防又唔差
JC 就長遠睇下佢防守升到幾多, 都係俾字母硬爆
同埋transition都係會漏, 但防守算有進步

漏左講Hunter都少有靚助攻俾Capela, 不過都係1球咁大把
Capela有盡力守到球字母上籃算唔錯, 早段幾球俾佢攻都唔入有少少失望
不過算係咁, 執到12板

DJ就唔使講, 穩定攻守, 打波醒目, 2分中距係刺度練返黎真係好J
Aaron 就攻防交足貨, 偷到佢兄弟一球, 唔做多餘出手

另外就係Culver, G league 打兩場,
2分命中率好左, 但3分仍然係用唔到水平
場均射3球3分波, 命中率16.7%
今年補番黎啲人都補得幾好
Aaron Holiday
Justin Holiday
Murray
AJG
都表現得唔錯
冇睇下半場,數據上後備打得麻麻
Trae 又slow start
今場打得算係咁 係mark太準
Trae又有脾氣同追分個陣亂黎
不過NATE都係垃圾, 次次俾人追過分先叫停
加油hawks
睇鬼佬comment
今場冇foul call又bother到佢亂黎
今次太遲俾波hunter, 明明領先個段佢打得咁好
第4節去到2分鐘左右先係咁俾波佢

後備火力唔夠, 領先2分個陣
DJ 自己炒左球
J Holiday 下半場全部炒晒3分幾傷, 包括兩次領先2分個陣
JJ 進攻度太hea, 一係手軟一係腳軟
AJ 又係咁, 炒晒啲good look又有空間3分
Trae落後7分個陣唔理教練想停, 自己硬上再俾人快3, 拉開到10分

Bogi幾時好返
有時有料到但成日都係想自己黎
OFFRTG 113.3 (+0.1) 12 > 13
DEFTG 111.6 (+0.8) 14 > 18
NET 1.7 (-1.7) 9 > 11
REB% 49.4 (+0.3) 22 > 16

防守算做得同上兩場8成左右
聯盟整體可能都攻得差, 所以跌唔算好多
籃板係少數搶多過對面5個以上一場, 所以帶動升得幾多

3分如果有返3成4, 而家個平均水平應該唔使輸,
而家出手少, 命中率又唔高
同樣只係睇左上半場
今日Trae 開局手感唔錯,又迫到對面一早滿隊犯
所以可以開放啲咁打,第一節領先
第2節出黎,DJ free style 俾隊友自己打多
結果咬得好緊分,Trae 出黎都受制隊友都3分射唔掂,對面Zone 成功守到好多球,但又自己炒好多球
所以最後都lead 到幾分完上半場

下半場遲啲再補
OFFRTG 112 (-1.3) RANK 13 > 14
DEFTG 109.7 (-1.9) RANK 18 > 11
NET 2.3 (+0.6) RANK 11 > 11
REB% 49.8 (+0.4) RANK 16 > 17
3P% 33.4 (-0.9) RANK 21> 22

下半場進攻做得好差, 好彩對面都一樣
所以攻擊指數都係跌

3分就次次都係季初死症,
射太多14尺以上2分唔會救到太多場, 雖然而家仲向做準
今場MVP一定係Capela, 如果上場都贏到嘅話都係佢
幫Trae執大量屎, 對住MB進攻幾積極

Hunter俾人吹左個F foul之後有火, 肯自己拎波打又積極左
今次咬分個陣唔錯, 係上半場俾波佢又假動作走步

DJ今次出手唔多, 攻守全面, 唯一都係3分線命中率麻麻
佢帶個段俾人追分太多, 所以NBA都係俾負分佢

因為NATE話想要多啲射手拉開空間, 同射3分
所以JJ下半場冇出到, 只係打左6分鐘
6分鐘算係咁, 有一靚偷同2分

JC大多數時間做緊好差嘅進攻, 係下半場好返啲

Trae 多左失誤, 同快攻上籃差過以前

Holiday 兄弟算係咁, 係Justin哥防守都係麻麻

OO 另一個打得最好, 中距離射得唔錯
卡位頂到MB, 搶到10個板以上, 希望有機會俾佢射3分

AJ貢獻唔多, 腳步有少少慢跟唔上1號
打得幾冷靜, 又士氣3分波
Trae要壓返低個使用率, 同埋要打返慢啲
睇返上年都係33%使用率, 但佢一個人控, 冇論射控都唔錯水平
上年pace都係平均水平(100.2), 今年上到104

最近Capela好表現
食晒JC球權, 加上JC 3分命中跌得太多
Hunter應該上到21-22, 而家比起季初多左啲

防守黎講Capela上返第一, 唔計後備
JC食屎, 廢到
Hunter 啲3分又炒晒
卡明司機幾次溝通失誤, 放左3球easy 2
係進攻幫到少少
好心冇人射到3分就出AJ啦
Hunter唔敢射3分, 衝入去off foul
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞