[NBA] 亞特蘭大一線鷹 2022-2023 討論區

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
依個真係唔明點解要傳去俾人多地方
https://twitter.com/willis_glen/status/1596363308004773888
https://twitter.com/willis_glen/status/1597028000557830146?s=46&t=In_pYZ6Wz0v1PqU_crlPLg

下半場轉陣就打殘你,又一場教練唔識轉
Trae 又鳩射
咦capela又無出今場
發展而家停左係度

Trae 持球最大化鷹嘅攻擊力
DJ用Trae個套戰術去持球,會水土不服

為左戰績同解決Trae開季狀態差嘅問題
令佢大量持球,提升返成隊進攻效率
offball 根本練唔到太多

其他前鋒長期被訓練成接應得分手, 9成係外圍等開飯
冇一啲傳波+Cutting意識,
而家得返啲新仔(JJ, AJ)未塗毒晒
想Trae轉到off-ball, 再俾DJ 主控
就要設計多套俾DJ用
唔係只係套返Trae個隻PNR就算

而家教練撚唔掂, 冇半場調整,
俾多隻控衛你都冇用, 都係唔識破Zone

又要顧戰績+佢自己飯碗
根本唔會迫Trae係offball中搵手感
同意,只係用翻trae個套無將佢手上既資源最大化
Trae控個陣, 個個都係固定位等波
或者同big man打PNR
依個係佢打法

DJ控個陣, 又個個都係睇波, 變左要佢硬上, 一係就其他人硬上
其他人都係缺乏創造力
佢係刺自己鏟入去吸走兩件, 隊友同時清空位俾佢打
佢再搵自動波走到空位嘅隊友傳波, 製造有效進攻方式
基本上跌左落同溜馬個幾年咁,射2分太多
Lead guard打PNR
啲人企固定位減低turnovers,做好佢帶隊數據

用減少失誤黎換穩定,長期其他人太被動
好容易守住你個主要控球手就收你皮,
今場又係咁,一迫你後衞俾波前鋒或者DJ

Hunter 長期冇波到
忽然今場俾咁多波佢控
睇到佢成日手腳唔協調咁

DJ 冇人幫佢做空間,配合佢移動根本發揮唔到太多
更加唔好講破Zone
結果又係佢自己入去用手感硬射波

同上季一樣,一日唔炒教練
再令其他人參與更多進攻
季後賽都走唔遠
場波又肉酸
其實個陣john collins都係不滿呢樣野 我都唔明要5個人球球企係度做乜😂
講到底咪就係教練風格

依一套真正受害者係Hunter, 永遠企埋一邊做3D,
唔得先塞波俾佢, 得閒俾佢打一兩球咁
一失誤就收返唔俾佢打

JC 同Trae打唔少 PNR, 或者pop出去俾佢射3分
JC亦證明左自己做唔到個種傳控角色, 拍波又唔掂
試好多短傳, 但好多失誤, 搞到波又射唔入
佢今場做返好自己進攻+籃板角色就好好多

今季有一球就係Trae屌JJ唔企係底角接波,
反而走去衝埋籃底等機會切入
搞到turnover
老實講JJ射3分不嬲都唔高命中,
跟佢打依套少左好多創意, 但會多左TO
一日唔炒件垃圾都廢時睇, 又lead3節輸波
新仔又表現差到
Nate McMillan is often in cliche mode on the podium, but the most vexing quote from postgame tonight was: "We talked about continuing to push the pace in the second half, and I thought we was able to do that." (The Hawks very clearly were not able to push the pace in the 4th)

我都覺得要炒了,但唔知nba係咪咁經常換教練
上季季後賽之後應該炒啦,佢根本唔掂
如果又要跌到過.500先炒真係遲
基本上又係守Zone 就唔識破,之後輸
咁多年唔知佢教乜嘢
但好似冇乜聲音話炒佢?
前一季入到東決影響太大, 俾個機會佢, 先唔上季尾炒

佢依家幾肯定係hot seat, 只係差在點輸法再炒
如果下場再輸俾魔術, 可以話聖誕前
條渠頭佢同個仔一齊執包袱, 佢個仔唔知黎做乜鳩嘅
經據經驗,佢都要一排先搵得翻手感
主要係多個敢射同組織嘅人,同埋佢可以打小前鋒
有需要時候可以拉佢上正選,增加球流動
聽日豬富同Cole 出返場,唔知會唔會豬埋,可以快手炒件垃圾
https://youtu.be/CLKIha43VmE
分析鷹隊而家既問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞