在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
領養咗隻浪浪會哈氣出手 點搞好
佢唔為食同有人唔出洞 可以點同佢相處
試過係佢個洞睇書但我覺得佢壓力山大會有反效果
我都係
哈多幾次仲會低音嗚
而家除左俾嘢食都唔會同佢交流
你果隻幾大?
1歲女女
我個隻又冇低音鳴
但夜晚會係咁叫
挑機係點呀?手隻拍下嗰啲,定會打到叫哂fee哂咁?我加貓嗰陣,舊貓一開門一睇到就fee,慢慢去到眼到無視新貓(講緊兩個幾月,因為新貓受傷困左10星期籠),再慢慢放新貓出尼交換行下,去到最尾放出自己活動,舊貓們會無視新貓,一齊玩一齊跑,新貓又會走去搞下舊貓。9個月之後嘅而家都仲會晚晚都有舊貓玩到fee ,我先出手救舊貓。
所以冇出指甲,冇流血,冇慘叫,冇fee,你都可以繼續觀察
睇醫生,真係可能係耳蟎,自己一個嘅浪浪嘅耳蟎都常見架,同埋可以搞好耐先清得晒。同埋耳蟎/其他寄生蟲會令佢好㾗,會不停R耳仔,R到你叫佢都阻止唔到,同埋成日會R損架。
通常係以下step
1) 舊貓知道新貓出左黎, 無視. 新貓暫時無視
2) 1分鐘後, 新貓就衝去舊貓度 (通常係從後衝埋去)
3) 新貓就fee, 加wu, 然後出手 (冇爪)
4) 新貓還擊
5) 舊貓慘叫, 逃走
6) 新貓追住
7) 舊貓縮, 再互打 (分唔到邊個打先, 都係冇爪)
8) 依個時候我就分開佢地

9) 一係我就困返新貓入房 / or 唔困
10) 如果冇困, 就重覆1-8

總括, 冇出指甲, 冇流血, 有慘叫, 有fee
係咪英短異短?
如果係哩d扁扁地面 可能係結構問題好難食到 睇你果隻幾扁…

用碟食會有改善
都可以顏爛d肉蓉俾佢食
但唔好壓到太實,最好搵羹推起d肉好似金字塔咁
可以試下溝少少水,調整下稀杰
同一個牌子唔同肉都會有唔同質地,唔一定隻隻味都容易食
接左貓貓返黎幾日,因為有耳暪,所以暫時仲係籠。但我一行開佢就會叫,我摸佢果陣,佢會用個頭挨埋黎,但我抱佢上身摸一陣佢又想走開。到底佢真係想我抱定只係想離開個籠
同埋如果佢做錯嘢好唔好輕輕拍一下佢個頭,然後嗌No?咁做有無用,或者會令佢唔鍾意我?
Thanks
貓仔幾大?
幼貓好奇心重,比你摸幾下就想周圍探索下好正常
幾日應該適應得差唔多,有人喺度可以比佢出黎玩下喇
做錯嘢你係指佢咬人?爪人?要教但係慢慢黎啦,隻隻貓性格唔同,有啲會明你意思,有啲反叛啲。
2個半月左右,佢有時會走埋嚟舔我塊面,突然會咬我啲鬚,雖然唔係好大力,但驚佢慣咗,大個都係咁咬人
我隻都差唔多咁大,早幾日會細細力咬人,我試過呢幾種方法:
如果咬手指,塞入佢喉嚨少少等佢唔舒服想嘔(但唔係夾硬黎,令佢痛),呢個有啲技巧你可以youtube search下睇下片
捏佢耳仔
固定住佢個嘴,鬧佢唔可以咬人
關籠15分鐘,面壁思過
同佢玩嘅時候,如果佢有少少好似想咬人,就唔同佢玩,比玩具佢咬,行開唔理佢

我都唔知邊種方法最work,不過試咗兩三日,尋日開始好似少咗咬人
咁我都試吓先,唔該哂你!
同埋佢咬你,你要扮到好痛咁,佢會明
如果有兩個人一齊睇住,屋企環境許可,可以試下喺step 1大家都見到但無視嘅狀態,分開各自同啲貓玩下,玩完會有零食。食完就分返入房,再試下慢慢加長見到玩嘅時間。未打就要分返開,打完先分啲貓會覺得比人罰咁架。唔夠位分開玩嘅,就喺見到無視嘅時候一齊比零食。
等舊貓知道有新貓就有零食,唔打交又有零食。做positive reinforcement 加油呀。
早兩日開始, step 1 就食野, 零食, or 罐, 食完就返入房
try 下無視狀態各自玩, 其實一路都try 緊, 但新貓好快就被舊貓吸引住, 無視我地
舊貓就還好, 都會玩到下
點令貓貓唔再上飯檯, 2星期無餐飯食得落肚....

試過我開飯時先俾飯佢食, 但佢食食下見到我地檯面有野食又跳上黎,未俾過人既野食佢

困佢籠又叫到拆天, 放返出黎又發癲周圍衝想撲人
幾歲?
就4個月
我隻貓入籠都係不斷嘈

我要入房離開佢視線先唔再叫我
無 唯有食飯個陣困住佢
叫都無辦法
希望佢會知點解困佢籠啦
次次一放返出黎就癲晒周圍衝加撞野, 怕左佢
我d貓都係一食野就過黎搞住曬
但係唔係瘋狂個隻
係過黎想食唔得逞就坐起隔離扮無野
再突然上前偷襲
我都係鎖佢入房 如果唔係食唔好
一係放餐起籠入面一齊困得唔得
如果隻貓驚青點先做到定時喂食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞