在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我養2隻都係屋企有人先放出廳
返晒工就關喺房
好睇你有冇同佢地放夠電
唔係佢地自己玩房都拆埋你
啱啱接咗隻7個月大嘅貓貓返屋企 佢有飲水同埋食罐罐 我喺罐罐都有再加水 但佢都係便秘 係咪因為緊張
貓仔係爛玩d
1. 貓砂盤幾耐無換貓砂, 幾耐無洗過個盤
2. 貓砂盤放既位置會唔會好吵, 或者有其他問題令佢唔想去
3. 之前痾過既地方要洗乾淨, 最好用果D 專門用來洗寵物屎尿既清潔野洗, 如果唔係你以為無味, 但佢地係仲聞到, 就會當果到係廁所
俾罐佢前1-2個鐘收起乾糧, 睇下會唔會食
今朝開罐, 又唔食, 兩條友都食唔到一罐
如果無其他野食既情況下餓左幾個鐘
再開都唔食既話, 咁可能佢真係好唔鐘意
以加貓絕育係咩價錢
新接左隻3個月大英短返屋企
本身食開RC貓糧,但我見d人話RC好多味精
wellness core/ thrive 係咪都okay?
夜晚就食旺喵罐頭
我2隻又係唔多食
慕斯質地就肯食 但夾埋每次都係食半個細罐
我依家冇長糧
朝早加完
等到夜晚再開罐 唔食就同佢玩下 玩完餓餓地就會走去食
巧, try 下依招
我個D 又係, 玩一輪跟住又食, 再玩一陣, 又食
有心人想收浪浪記得問下附近有冇人「放養」,唔係比人話偷貓就唔好啦
真係冇人放嘅就同佢培養下感情,真係肯跟你嗰陣時先引佢入籠,拎入屋
入屋之後記得唔好比佢同原住貓見面同接觸,要困籠/獨立房,目的係觀察收編琅琅有冇任何傳染病,你可以安心抹乾淨etc 同埋之後要好好做新貓介紹,網上大把,自己睇,最好唔好再一野拎隻貓入屋由佢咬原住貓啦,咬傷可以傳染貓外資或者其他病架
記得要同原主貓要分開兩個星期或以上,之後就係絕育啦~如果原住貓未絕就要小心啦
總之好人有好報
我隻貓貓1歲,上星期突然無晒心機,我呢幾日見佢成日都係訓都趴係地下,跳上張床同落床都要諗好耐,唔知係咪關節傷左
有無巴絲打有類似既事發生過 好擔心
因為你好難等佢自然餓
絕育前12個鐘冇水冇野食
我嗰2隻都仲唔會嘈要野食 仲玩得訓得
點等
日頭要返工, 唔擺長糧又驚佢餓親
好難知道D 貓想點
我計左佢地每隻每日乾糧上限大約70g
咁就夜晚放20g 朝早臨出門放20-30g 唔會超標又唔會餓親咁啦
用餵食機咪得
未試過呀, 其實ok ?
唔使好大
但係得間房就細得濟囉
除非你間房300呎
唔想放題咪ok
唉, 唔想再買噤多野
條女已經買到成個toys r us 咁
仲要有一半係冇鬼用既野黎
我都係用餵食機因為返晒工, 又唔想放長糧
餵食機定時定候餵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞