在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
想問下隻貓哮喘食完藥後都未好,佢間唔中會喘氣但之後又冇咩野正常飲食
想問下依加有無邊度24小時獸醫醫院推薦信得過?
想拎定 以防萬一
貓貓成日打乞嗤,但無鼻水,洗唔洗睇醫生

好多時都打唔通電話
得返city u有位,劏
但係城大 見人屌得多無良
係咪真係信得過?
想問貓貓會唔會訓到脚痺
頭先困左佢3,4粒鐘再放出黎,但發現佢隻右後脚拐下拐下
但行行下又會用返個隻脚行但好似無乜力
之後餵佢食埋晚餐後再觀察,又無晒事
周圍跑跳,禁佢隻脚又無反抗同叫
應該唔會係骨折?
一定有啦 所以要收好d野
想問貓b太痴人點算
係咪大個情況會改善
依家我一入門佢就攬我,我一坐底佢就跳上我身
我一消失佢就叫
你地會唔會成日同貓貓轉唔同牌子嘅罐頭?見有啲人話唔好食死一款,但屋企啲貓一轉就唔肯食即使嗰隻罐係前一排佢地食過,只係隔一排再俾佢哋
想問可唔可以零食罐溝營養粉當正餐比貓貓食
我條友就係買到幾個牌子, 每隻牌子幾隻味
左試右試
明明隻貓都唔鍾意食魚, 都照買D 魚俾佢
成日開完佢又唔食
貓貓5個月
琴日無啦啦肚痾左一次 又無精神食得少少野
今日暫時未痾 有返少少精神 肯食野 但佢係咁飲水
使唔使睇醫生?好擔心啊
想問下
想幫貓貓照X光或全身檢查
有無邊間推薦 同埋收費大概幾多?
好羨慕你
買啲佢自己玩到嘅玩具俾佢玩
咬嘅 追逐嘅 捐嘅 每樣有啲 分吓佢心
或者試吓播cat movie
有無方法令到佢大膽d?
佢連我地兩個收工入屋 佢聽到開鐵閘/大門都走入sofa底
我都係前幾日接隻四個月貓貓返屋企, 第二日幫佢洗耳都係好污糟,出嚟啲污糟嘢啡色軟身, 分三日幫佢清乾淨左。 你用綿花球好似好d。 如果你差唔多日日清,正常佢出耳屎個時間應該無咁快
求教一下
本養有一主子,8月尾新領養多一隻主子,新主子本身係浪浪,比貓舍救後曾做貓愛滋及貓白血病都-ve,但肝指數比較養高(ALT:3xx),之後食完補肝藥再檢查就正常番就比我領養左。

今日本身帶新主子絕育,保陣D再醫驗多之血,貓愛滋及貓白血快速測試同樣-ve,點知肝指數就爆標(ALT: 2267)。醫生建議我驗PCR貓愛滋及貓白血病會再準確D,主子入屋到而家食得訓得,大便靚仔硬身,每日都舊貓成日追黎追去。我本身餵緊凍乾加濕糧,再加少許罐,醫生都建議我停凍乾,話佢經驗都見過2-3隻貓曾因食凍乾搞到有肝炎。

各位曾經有試過主子同樣肝指數爆高嗎?有無咩好建議?醫生暫開左抗生素加補肝藥,我都揀左驗PCR貓愛滋及貓白血病荷包肉赤搵得番,最緊要佢無事

利申:睇緊東九龍動物醫院,舊主子都係睇呢間加絕育
4個零月2隻都有發情跡象,所以即刻隔離了,過咗好痛苦嘅2個月先閹佢哋
肚痾就睇醫生啦,仲喺度問
隻貓一路食開汪貓罐頭 以前一擺低就即刻食曬
近排就慢慢食 放幾粒鍾先會食得哂 / 食淨咗
行得玩得好精神既

係咪揀飲擇食 要轉新罐頭?
點部署
喊出嚟上個禮拜都係咁,都係食開汪喵加wellness core, 然後愈食愈少,都有試溝唔同糧比佢,但唔同味嘅汪喵都係撥沙動作唔食,以為衰貓嘴雕啦因為精神狀況其實無差到,便便都正常,睇過醫生開咗開胃藥,點知無用連乾糧都開始唔食,去到完全絕食30幾個鐘,鼻仔有啲白好無血色,又開始屙爛屎,即刻撲去睇醫生,驗呢驗路最後發現係梨形鞭毛蟲,依家食藥之餘又要灌食,有排搞

你果隻幾大? 係幼貓就Mon實啲有咩即刻去睇醫生比建議啊,我果隻係半歲幼貓,免疫力唔太夠
想問一問
隻貓(3個月大)喺瞓覺嘅時候都keep住淺層又好快咁呼吸
佢食玩瞓去廁所嗰啲完全都冇問題
想知有機會係咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞