在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
佢呢幾日開始打乞嗤
有時唔知佢係咳定嘔
試過嘔透明水出
準備睇醫生
但都想睇下有冇經驗分享 好擔心
點先可以令舊貓快啲唔怕新貓

一隻用零食攻勢馴服左,由原本一出房就垂尾變左自由出入同玩,好似以前咁

另一隻就仲係驚驚地咁,會出房,但比以前少左好多
喂糧要擺入房先食
唔駛擔心,帶佢睇醫生啦
我個隻都係咁,成日瞓地,唔鍾意軟身嘢

前排好凍個兩日狂打乞嗤,之後鼻塞埋聞唔到嘢,所以自己唔識食嘢要人手餵

睇完醫生開埋藥水滴鼻,食咗1日藥已經好番,自己聞到食物味道去食野

過多幾日無啦啦連續狂打乞嗤,一嘢噴撚哂d陳年鼻涕出嚟 勁撚多勁撚傑
記得錄佢咳/嘔既片比埋醫生睇
想問母貓發情會唔會亂屙尿?最近發現隻未絕育既貓女不斷係張被上面屙尿
想問下隻貓如果好似啲狗見到陌生人個陣咁發出啲低吼聲係代表啲咩
呢排隻貓行出屋企大門就會對住外面咁叫
通常係公貓先會亂屙,母貓鳩叫多
想問點解我隻貓食咁少野
5個月大左右,女仔。2.2kg
日日都放罐罐+凍乾貓糧俾佢
每日可能食得150-200 kcal嘅嘢

而女朋友都有養
佢個隻3個月大,男仔,應該1.3kg左右
食量已經等於或者多過我隻貓
一個禮拜前喺義工度接左一對8個月唐貓返黎
一隻好親人
一隻仲係怕人,一掂到佢即刻縮
而家暫時兩隻仲養緊喺房,無困籠

想問下各位養到咩情況會放佢地喺屋企自由活動?
我成日驚一開房門佢地會鼠左去啲我捉唔到佢系嘅角落位床下底
本身想等到兩隻都摸到抱到嘅程度先放出廳
不過咁等落去真係唔知要等到幾時先兩隻都變親人
我有隻當時都係同你差唔多
絕育後未夠一歲double左佢6個月體重有多

見佢食得好論盡 淨係識食最頂三角形
改左手餵 就發現佢原來可以食好多
我以為波斯先有哩個問題
仔既話最好2隻分開先啦,會爭地盤,除非2隻係兄弟姊妹

用零食吸引佢? 俾佢知一見到人既話就有零食,慢慢落黎就會冇咁驚
隻長毛貓已經2歲
仲成日屙完屎痴住舊屎o係屎眼
係咪幫佢剪一剪屎眼附近D 毛好d
我隻貓女1歲3個月
都係得3.x kg
細細粒好得意
我果隻都係
不過好似依家開始肥返dd
完全零經驗新手準備接貓仔返黎
朋友屋企生左竇,自己搬左出黎住所以留左一隻
英短混唐貓、男仔
依家1個月左右,新年前大約2個月就接走

想請教我要準備定d咩,有冇咩必須要知,我都爬左唔少文,都驚漏左重要野
好驚會遲發現佢唔舒服/病而令到佢辛苦
有咩方法可以令新貓接受舊貓?

宜家我隻新貓4個月大,舊貓1歲大。平時佢哋瞓覺都係分開瞓,新貓係籠瞓,舊貓就唔洗瞓籠。一齊食嘢就最多都係爭住食唔會打架。

但新貓去廁所唔識埋啲排泄物,舊貓聞到都會幫佢埋,仲會幫佢清潔身體,但新貓好抗拒舊貓幫佢清潔。新貓一想走,舊貓就會撳住新貓之後咬佢頸,新貓feel到痛就反擊打舊貓,之後匿埋係凳底或櫃底唔肯出嚟。

宜家唔想見到佢哋打架,可以好好地和平共處
可以封哂啲櫃底同床底先 再放佢地出黎熟悉下屋企
自家繁殖係唔係冇門市咁大保證
容易啲有病,定係其實冇分別

好怕買到隻病貓返嚟,遲啲搬屋打算養
4個月貓女唔肯食乾糧, 應該點做?
罐罐咩牌子都肯食 水都肯飲 就係唔肯食乾糧
見/聞到乾糧 會有埋沙動作
我試過換左好幾隻牌子比佢試食 浸濕加羊奶 餓過佢大半日 都係唔肯食
最後磨成粉偷偷混少少入濕糧先肯叫食落肚
救命
2個幾月貓仔 黎左屋企幾日 打乞嚏, 鼻水小小黃
個鼻頭成日結d黑黃色鼻屎
精神 食得玩得, 食量好大, 體重1.2kg 到 應該觀察下先 定睇醫生?
有喂佢食lysine
都係保暖 窗網 足夠大嘅貓砂廁所 穩定嘅糧食供應
睇醫生,打針絕育
最初到你屋企俾個地方暗暗地溫暖嘅自己俾佢習慣一下如果佢冇咩反抗嘅話慢慢同佢傾吓計,俾多啲時間同佢聯絡感情
留意吓佢每日有冇咩唔同,可能轉左環境或者天氣會令佢有病嗰啲
睇吓屋企有冇啲花草樹木食物係唔適合同貓接觸嘅
如果食物上面蒜頭香蔥洋蔥橙類嘅食物都對佢好大影響要小心啲放好或者收起
聽你描述,佢哋又唔算感情非常之差
可能老貓教緊生活嗰啲
我屋企幾隻唔同時間入屋嘅貓,間唔中都會追追跑跑輕輕打下
其實有貓學識痛都係好事,咁樣佢就會自己知道唔可以咁大力去咬人哋或者你
如果佢兩個都平靜嘅話,睇吓你自己可唔可以兩個抱起晒坐喺度傾吓計或者玩下兩個一齊食吓啲零食咁樣
其實一樣
因為你根本唔熟悉人哋屋企到底係點樣運作
如果真係要啲純種貓或者名種貓難聽講句,真係留多啲錢要去睇病

唐貓仔都好可愛又少病痛,諗諗佢
唔食就係唔食
手餵食唔食
或者凍乾糧試下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞