在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
有幾爛
我試過一次軟便(好鬆散質地),將嗰一忽貓砂換咗,但冇成盆換
10星期大貓貓食邊隻主罐好?求回覆
屋企細無辦法只能夠困「豪宅」籠
一放貓女出黎就跑唔停 有咩方法可以幫佢剪指甲
(三個半月大貓女)
睇過話屋大細對貓無咩所謂,最緊要係有向上發展

YouTube有好多教剪指甲嘅片可以睇吓,多數都係教用零食,我自己覺得貓啱啱瞓醒仲有啲懵懵地,或者食飽清潔完開始眼瞓,呢兩個狀態最易落手,抱住佢就任我剪
大家平時係邊度買貓草種子
我都有搽,但佢永遠只會用條脷lam 餵藥器外面啲醬,唔會成支俾你隊入口

最後我改咗用雞肉粒,佢對雞肉粒嘅熱愛程度高過醬,同埋雞肉粒一定要開口,唔可以齋lam
我一隻比伸入口一隻唔比
依家d抗生素撈肉泥/濕糧都肯食
但有隻食完肚屙
醫生叫我停藥
肯食濕糧但係濕糧水份唔夠足,我平時加多一個罐頭嘅水俾佢,佢會肯食晒飲埋啲水,但平時唔會自己飲水
水機每個禮拜都洗
琴晚返去見佢又無咩野
再觀察下
唔該哂
我之前都用開流動水機 突然有日佢地唔肯飲 仲要拆水機
之後轉返碗又飲返
有時拎到埋口唔肯飲 一倒過碗新水就即刻飲
因為我係長期放糧,夜晚訓前放一碗,朝早返工前放一碗
每次放幾多都食曬,肯食肯飲水肯屙,冇咩問題
但我最近先發現原來隻貓係會將成兜糧撥曬落地下先慢慢食
雖然我塊地都唔污糟,但點先可以避免咁樣
我上網睇話將糧同水放遠d就可以,打算聽日試下
好,我試下🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
成貓浪浪要困幾耐籠?
係咪要困到佢唔哈人有人都會出黎先
屋企細關困籠咩事
你已經住得細 仲要貓貓住得細過你
全濕糧?
如果咁 都飲好多水啦
當然唔會都唔使再飲水啦
我d貓全濕糧 無見過佢地飲水
除左水龍頭滴水之外
想放一包ziwipeak 鹿味😿
貓貓食咗好少 唔啱食😿

隻貓對門外面好好奇 帶睇獸醫做檢查出街又唔抗拒自己跳入車出街又好八卦係車入面周圍望 其實多唔多人帶貓散步 諗住帶佢去啲寵物餐廳見識下
如果貓貓唔怕梗係帶啦!留意身邊環境便可同要確保帶好貓帶!佢地身體好柔軟 要做好research帶邊款貓帶最穩陣
隻貓由2個月開始養,養到而家三個月多D,怕佢咬唔到乾糧所以一直乾糧加水浸軟或者喂罐罐加乾糧咁,而家三個月驚佢D牙發育得唔健康所以俾純乾糧佢食,點知佢唔肯食。有咩辦法令佢食純乾糧,定係由佢一直食軟飯?
如果你本身冇貓,收好啲貓會咬嘅野,電線,封哂你唔想佢尼埋嘅地方包括梳化底,床下底,櫃頂etc又確保到隻貓唔會飛到出街嘅話,其實唔使點困籠。
咁當然,如果你本身有貓嘅話就起碼分開兩星期再慢慢介紹兩隻貓啦,因為怕新貓有病/寄生蟲etc
困籠基本上上係想隻貓唔使太緊張,有個地方可以自尼尼埋。緊張仔嘅就比張blanket遮住成個籠啦。
唔好諗住困籠你放佢出尼令隻貓覺得你係大佬,因為佢9成9唔會。
但見市面餐廳都係提供狗狗餐廳
冇乜用 反而有時咬雞頸零食 牙石少左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞