在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
求救隻8歲肥貓便秘,平日一日痾一次
但今個星期一痾完屎,到今日都未痾
佢又食得瞓得,冇嘔,同佢玩又好精神
上iherb買咗前車子殼粉同益生菌,又冇咁快到
同佢係咁搓肚同迫佢飲多啲水,
食濕糧又加咗水但都係冇屎出
得你一個親人唔叫你叫邊個?
一係加貓
早幾日領養咗隻貓,今日終於摸到佢個肚,但見到有幾粒咁嘅嘢,想請問係咩嚟?
一影完佢立即跑走,再摸就咬,只係得呢一張圖
睇落去係肉色一粒野凸起

你都有
粒lin嚟
依款work!
你個貓柱幾高到?
呢棵樹150左右
但係放睇下佢哋唔上
所以放左上窗台
高過人先上
我隻貓痾啲屎中後段有一段仔會淋淋地,其實係咪啲糧唔啱定點?我試過幾隻糧都係咁,佢係隔日,通常一日靚便,第二日就會後段有少少淋(會痴砂),到底係咩問題佢有食益生菌
最近隻貓啲尿無咩味
以一路都壓到不行了
有無人知咩原因?
14歲貓上年9月驗到腎病3期
當時獸醫話唔算嚴重既3期,見隻貓都無特別徵狀(除左飲多水、輕左啲),就叫我轉糧,一個月再check
轉左腎糧(乾)隻貓食多左好多,又好精神,我就拖住無帶佢check,因為佢次次出街都會好掙扎搞到好崩潰
最緊見成年無check, 就帶佢再睇,點知一驗話腎指數全部正常,驗埋SDMA(定SMDA)都係正常體重都算肥肥地
係pho低左,醫生話轉老貓糧,唔洗再食腎糧
但唔知點解而家ALT又爆左,400,醫生叫我比佢食下補肝粉,一個月再返去驗
拎左返去,撈左少少落濕糧,又唔食
諗住買capsule同零食一齊喂,睇下會唔會食
同一餐?
腸胃敏感嘅一次過食唔同肉或者成分複雜會痾嘔
如果你有需要溝 逐少試下如果冇問題就可以繼續

食得急好多原因 有可能係性格 有可能係以前餓得多
如果未絕育幼貓就由佢食啦
可以試下慢食碗/分多幾餐俾
係咪每日有一餐有supplement(包括益生菌)
如果係你試下唔擺住
2個月大 英短貓b
想問下有無咩 籠係推薦可以用!?
依家個籠擺埋貓砂盤 搞到佢無乜位想換過籠

雖然都係接貓暫住 但籠細真係好慘
我隻貓啱啱嚟嗰陣3個半月大
用依種籠困咗4、5日左右
又係放完貓砂盤就冇晒位
實物無相咁闊落
見佢想轉吓身行吓都唔得
有時仲訓喺貓砂盤到
個樣悶到心都痛埋
最後諗住本身屋企冇其他貓
唔困籠即刻開心返晒

如果巴打你屋企有位afford到
暫住都用個大籠好啲
我之前睇過依啲
見youtube啲人用都好闊落
起碼有位比貓貓上上落落同行吓
兩個月大貓仔,如果適應得快三五日都可以放佢出黎自由自在啦,個籠一星期之內都收得埋,我覺得冇必要搞咁多嘢
大家有咩玩具同隻貓解悶?
同女朋友兩個都要返工,返嚟又時要做嘢煮飯果啲,得閒都盡量想陪住佢,但唔係好多玩具都啱玩
有時係cam 睇住佢瞓足全日、返嚟又陪唔到佢會好內疚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞