在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
可以咁理解
佢係第二度門
不過你可能未必夠位企喺兩度門之間
如果一齊開就冇意義

如果唔會用不如你唔好開 確定鎖好
或者鎖佢入籠你先開
鎖入籠先, 都得
我本身養緊一隻唐貓 一歲幾 最近養多左隻唐貓 2個月既 呢排比佢地兩個見面 互相無兇大家 可以一齊食飯

但大貓成日追住細貓咬 無見血 幼貓會叫 有時仲會拖住隻幼貓 想問佢地係玩定咩
接左貓貓返屋企其中一隻搭車時嘔白泡
而家兩隻入左屋係籠叫左陣就呢埋一邊未肯飲食
貓貓已經入屋4個月
但佢好驚陌生人 有朋友黎會走左去sofa底成日都唔出黎
到朋友走左一陣就會自己爬出黎
成屋都聞一轉 然後開晚都不停喵 喵唔停 想問可以點做 唔該晒
第一次養貓,唐貓兩個月大,養咗一個禮拜
佢唔驚人,肯食野飲水,痴人
但成日叫,睇屎應該冇唔舒服,下禮拜帶佢做bodycheck同打第一針
我自己住,每日我返工同訓教就困佢入籠,朋友話啱啱入屋困兩個禮拜差唔多
想問下如果我下禮拜開始放佢出黎,佢夜晚周圍跑跳同叫,係咪唔理佢就ok? 通常貓到幾大先冇咁活潑
定係建議返工都困返佢入籠?
每晚都有同佢放電,但一到6點幾佢就開始叫同撞籠
我對仔女6月零月同時絕
求救 隻貓貓 睇完獸醫
好似係氣管發炎
咁睇完 佢打左枝針
同出左七日藥
問題黎啦
我一個人根本餵唔到佢食藥
手上未有餵藥器
想問下可以點算
可以試下將藥溝零食餵比佢
領養咗2隻貓貓,2隻都大約9歲,2兄妹黎
有無咩要特別注意?
同埋佢2隻成日打架點處理好
係咪一定要有餵藥器?
想問下一般賣寵物食物既地方 會唔會有埋呢D?
因為我附近無
但我已經上網訂左 心急想買現貨
其實困籠都係想隔離(病)/訓練廁所/比安全感
所以如果無呢d需要
而你又收好d野
可以比佢出籠玩
本身幼貓已經活潑
再困籠 好難放電
一般傷風感冒要食幾耐藥?
2隻貓女黎緊10月絕育
驗全血同半血內容分別有幾大?
驗唔驗到有冇心臟病??
我2隻一齊都係困左1星期左右就開始放出黎
搵日放假放佢地全日出黎
睇下佢地會咬咩 玩咩 匿邊度 以後返工提前收好d野

6個月大暫時都仲好活潑 2隻半夜開始玩
玩到朝早10點幾就開始走去訓教
佢地適應左新環境就好抗拒困籠
屋企冇人我都係困房
有糧有水有廁所同有d貓爪板比佢爪下

夜晚放完電 都係準備好有糧有水有廁所
之後就佢叫都唔好理 唔係慣左你以後冇得訓
通常去到幾大先會冇咁好動?絕育後會唔會懶d
我無用過餵藥器 之前睇人地網上教學方法 左手將貓貓個口擘大 之後右手將粒藥放入近喉嚨個個位 有咁入放咁入 之後合實佢個口 輕輕掃下佢喉嚨 記得要合實耐啲 唔係佢會即刻吐返出黎
ps有時佢好醒會收埋係脷底 我會再擘大佢個口check一次
搵多個人幫手 一個人抱住貓貓 另一個固定好個頭比佢吸

哮喘嘅話盡量唔好俾佢跑跳得太激烈 同埋麻醉個陣相對風險會大啲 其他日常生活個啲都正常
近排幅牆腰身高度嘅位成日出現啲奇怪印
係咪隻貓搞出嚟 但又次次都係訓醒先見到
我個兩隻半歲拎返黎好快去絕育
一樣咁活潑
成日周圍追
依家一歲幾
一樣

懷疑五個月貓貓有耳蚤
啱啱接返屋企,而家每日用cleanser 洗耳
其實使唔使睇醫生
性格黎,我個隻都係咁驚陌生人
夜晚有冇撞冧d 野
今晚第一晚出籠訓,少少驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞