在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
新貓冇wu
舊貓wu
然後新貓不停狙擊舊貓, 追到佢匿o係D 野後面
然後舊貓出黎, 又打過
因為舊係短毛, 新係長毛, 每次都係新貓甩毛
傷口就冇, 同只係一隻wu
我未養過動物, 想測下養隻貓仔比小朋友照顧下, 學下負責任. 不過養貓係咪一定要裝窗網? 屋企仲有個露台要點搞?
1.貓在玩耍時,通常不會伸出爪子,互相啃咬時亦會點到即止,以免誤傷對方。

2.玩耍時通常兩隻貓會輪流扮演捕獵者和獵物,而且在角色轉換之前通常會有短暫的「休戰」時間。

3.在玩耍途中偶爾會因為對方玩得太粗暴而有一兩聲哈氣或嚎叫,這是玩耍中正常而重要的學習過程,讓主子互相拿捏對方的底線,除非哈氣或嚎叫經常出現,有受傷的情況,或者攻擊方不懂收斂,否則我們不需要、也不應干預牠們。

以上三點基本上就分到佢地係打交定係玩
所以 打下其實冇問題 反而係比佢地兩個郁動多d嘅機會
養貓係一定一定要裝窗網 有露台就加裝網門
同埋 小朋友有冇test過會唔會對寵物毛髮敏感?
其實就建議你帶去貓cafe比小朋友接觸下貓先, 同埋confirm佢真係鐘意貓先
可以你小朋友鐵意狗呢?
唔好因為想要培養小朋友責任感而去養貓, 應該係一家人都愛貓先去養, 動物之後會係你地一家人而唔係拎黎比你訓練小朋友嘅道具
1.貓在玩耍時,通常不會伸出爪子,互相啃咬時亦會點到即止,以免誤傷對方。
有見過舊貓出爪ge, 但又唔似真係爪左落去
2.玩耍時通常兩隻貓會輪流扮演捕獵者和獵物,而且在角色轉換之前通常會有短暫的「休戰」時間。
依個就鬼喇, 好似永遠都係新係捕獵者舊係獵物, 可能我冇俾足夠時間佢地玩, 我就頂唔順分開左佢地
3.在玩耍途中偶爾會因為對方玩得太粗暴而有一兩聲哈氣或嚎叫,這是玩耍中正常而重要的學習過程,讓主子互相拿捏對方的底線,除非哈氣或嚎叫經常出現,有受傷的情況,或者攻擊方不懂收斂,否則我們不需要、也不應干預牠們。
都係, 通常頭一兩下都冇wu, 然後新貓就繼續攻勢, 就開始wu 了

以上三點基本上就分到佢地係打交定係玩
所以 打下其實冇問題 反而係比佢地兩個郁動多d嘅機會

不過依兩日我發現左多樣野, 之前一路, 當我訓覺o個時, 就會將新貓因另一間房閂門, 之前都冇事, 但近幾日, 困完之後, 舊貓就好似發脾氣咁, 通屋跑
咁我尋晚就試過野, 將新貓照困入房, 不過冇閂門, 用鐵欄欄住, 咁舊貓又冇發脾氣喎
就係去過好多次貓 cafe, 見佢地都好鐘意.
我覺得比佢地兩隻自己調節會好d
你覺得真係打到兩隻都哈哂氣再stop都唔遲
同埋都要同隻新貓講下道理 講多d佢地真係識
真係考慮清楚就去搵領養試下
好多時都係我頂唔順, 然後發脾氣大鬧
都係早兩個禮拜有朋友同我講, 佢都係新養兩隻, 佢話真係由9佢地, 當睇唔到, 之後又會一齊訓
因為咁, 我都睇開左D, 開始任佢地打, 當睇唔到聽唔到
當老實, 我偏心舊貓, 見佢wu, 我就覺得佢俾人蝦, 會好唔開心, 想幫佢出頭
仲係諗緊, 未決定.
同我情況一樣.. 我都係心痛舊貓多過新貓, 雖然新貓嗲我多d
我自己做法係停左細貓零食做懲罰
好老實講, 我依2個月keep 住係諗將新貓送出去
咁我又冇好似你哩個諗法 加貓就係有哩個風險
真係頂唔順不如隔開佢地一陣 重新比佢地適應一次
有種捉蟲既感覺
自己睇會覺得舊貓好慘 但其實打交未必唔好
貓年紀大左唔多郁 打交比佢郁下對佢身體都好d
可能舊貓係M底, 新貓S底

俾佢地自己來啦, 唔好過火就得, 感覺似係你個舊貓都習慣左新貓既存在, 無佢係到反而唔自在
補充多句, 都可能唔係發脾氣, 會唔會見新貓唔係到, 自己又可以Control晒所有領土而開心?
諗清楚好, 養隻貓一家人都要犧牲好多野
精神上同勞力上就長年既餵食/剷屎尿. 每日要陪玩, 每晚/每朝吵醒你地等等
金錢上就有醫藥費, 貓糧貓罐貓砂貓玩具
講緊10-20年, 如果諗清諗楚都接受到同有心既話, 就去馬

另外, 狗係聽話以主人為中心, 貓係以佢自己為中心, 你地要照顧佢, 完全唔同體驗來, 你考慮下想小朋友學習邊種再決定養狗定貓
都係一歲同兩歲咋
似, 一收埋新貓, 舊貓就9 衝
如果係咁, 咁咪即係同新貓唔夾?
有可能架, 你要自己分辨下到底舊貓係發脾氣定開心到興奮
咁真係唔知佢發脾氣係點
必須要有窗網
唔好諗佢好彩唔會出去
係一定會
露台有網門裝
要金屬網 蚊網會收皮

不過問下小朋友中唔中意貓先
唔好為佢學責任就養 因為真係講緊好多年責任
5-6個月大貓兄弟一對,近一星期突然好曳,成日掃跌哂櫃面啲嘢。啲嘢已經貼哂牆邊放到掃哂落地下。。。除咗我執走啲嘢怕咗佢之外,有冇其他方法等佢唔好咁搗亂?我怕下次輪到啲電視機呀,屋企啲吊燈呀。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞