在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
如果有多過一隻貓, 咁咪會爭住食?
養左一隻英短,5個月左右
但塊臉好尖,唔長肉
係正常?
我粉嶺睇嗰間貓女絕育連驗半血2200左右
驗半血800蚊
純絕育千2 3左右
驗血都唔係一定要我做
我想驗先加錢
郁d就收4千真係好貴
睇性格同為唔為食,我同胎兩姐妹一隻為食啲,大隻成日扮靚減肥唔食野,最後為食嗰隻成日食哂兩份糧,大大隻
而家三隻貓都係出一份糧,仲有cam睇返係邊個食左野
我就大隻0個隻主要食乾糧, 濕糧都食D
細0個隻一見D 濕糧就怒食, 食埋大貓食剩0個d
算平喎 開得名?
和泰 但好似幾full 要好早book定
主子英短八個月大 重十磅 呢排早晚餐啲罐頭成日食剩一半 不過又唔覺佢病 係咪食厭左?我買開怪獸部落
如果係咁你可能要預左得大嗰隻食,細嗰隻未必會貓衝去糧機度。最後大貓仍然係大
啲貓一開頭聽到部機出糧好興奮會貓衝,去到而家出左糧擺左幾個鐘見餓先行去食兩粒
不過要買糧機要睇多小小野,就係部糧機會講自己可以出到咩大小嘅乾糧,可以出凍乾嘅就更加少。
如果中左武肺,使唔使隔離貓貓?
ohhhh
咁就麻煩了
因為我地係乾糧溝凍乾, D 凍乾一粒係乾糧2粒既大細
有唔同大細或者好係怪獸嗰隻凍乾糧都有兩種大細嘅,嗰啲喺部糧機入面已經可能分開左做兩層,細嘅跌哂落底,或者出到好少大粒嘅糧
如果唔係就試下用時間盒嗰啲囉,最原始係夠鐘會打開蓋,另一款係有幾格自己夠鐘會轉到打開。呢兩款都話自己可以放個冰種喺盒入面再隔住比濕糧,不過始終我都驚會壞所以冇試過比濕糧。注意如果隻貓好很為食,有機會不停去咬開個盒。
買咗乜味嘅罐?
咕咕雞味
聽過有篇文
有人用餵食機, 用用下, 隻貓唔食D 糧
跟住發現, 原因有小強入左去
係咪麵包蟲乾屍
我見佢有個野味罐
吹走左兩條屍俾你加料
四個月大貓貓 尋日同今日都有咳 抱佢嘅時候又會抽一下 好似嗝一下氣咁 便便同精神都正常 想問下大家有冇試過係咁
已經book緊診所 但係好擔心 所以想問咗先
我隻貓都有呢個情況 不過我隻係肺炎🥲
唔知呢OMG
黑仔到咁
聽完仲驚咗
最近想領養貓 請問一個月洗費大概幾多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞