在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
如果乾糧呢?
我隻貓貓就黎1歲 想幫佢轉糧
隔離鋪有詳細分析
可以參考下 你都可以考慮餵凍乾糧啊
貓糧資料庫(18)
https://lih.kg/3141689
凍乾糧即係咩意思?
https://www.epet.hk/hk/freeze-dried-raw-cat-food

凍乾主食是名副其實的高科技製作食品,生產成本較其他主食高,這點已反映在售價之上。原材料肉類會在最新鮮的情況下接受急速冷凍(所以凍糧都係生肉糧嘅一種),以鎖住最佳的營養成份,然後再經過低壓或真空處理,將當中的水份完全抽走,變成發泡膠般輕飄飄的質感,餵食時最好加水浸泡,否則有機會造成比乾糧更嚴重的缺水問題。
有對母子 bb應該2個幾月大
但媽媽到而家都仲餵緊母乳俾佢 而家有個奶頭已經腫
bb肯食其他嘢 因為出左牙仔唔應該再飲母乳
有冇咩方法戒?
兩個幾月重飲奶
快啲分開佢地 等媽媽收奶
bb學食濕糧
因為佢地係流浪貓 bb其實咩都食
但媽媽會偷雞餵 分開左一擺返一齊就餵
如果媽媽肯比你舞,可以考慮下同媽媽著衫,等B搵唔到就冇得食,跟住就應該收到奶啦。
不過你講到貓媽媽有個奶頭腫左,係得呢個奶頭腫定係點?唔知會唔會真係比B咬損左,睇下有冇需要簡單洗傷口喎
執到隻貓大概1-2禮拜大每3-4個鐘餵一次奶,第二日已經爬得出個紙皮箱,依加換咗個高啲嘅
想問下有無咩特別要注意?需唔需要帶俾獸醫check下?(暫時問咗有經驗嘅fd都唔覺佢有咩病痛)

希望佢健健康康咁成長
著左衫唔識行
係得一粒腫,但上次醫生睇過都冇話需要洗傷口
貓貓食野太急會容易嘔
你逐d比 唔好一大兜咁

大小小比d貓草佢食

開濕糧好過乾 貓貓唔鍾意飲水
同埋尿會無咁濃咁臭
如果佢精神胃口都好,大小便正常嘅話都唔使特別帶去睇醫生,因為1-2星期大都好少檢查可以做到。醫生多數都係同佢簡單睇下眼耳口鼻,有無蝨,聽下心跳肺聲正唔正常。通常貓bb最驚就係中貓瘟,但如果無出現病徵一般都好難會check到

到佢有兩個月大嘅時候可以幫佢杜蟲。如果你想知佢有冇貓愛滋白血病嗰啲,你可以等佢六個月大準備絕育嗰陣叫醫生幫你驗血check埋,所以你keep住觀察佢就可以
你可以望下佢牙肉邊連接住牙齒嗰啲地方有無紅線,如果有就係牙齦發炎,長期唔理就會開始爛牙同牙痛,慢慢開始因為牙痛而唔食野。如果你望到已經有爛牙/啲牙鬆鬆地就要搵獸醫剝咗啲爛牙㗎喇

你可以買啲bb牙刷/動物牙刷再加啲潔牙產品同佢日日早晚刷牙,如果佢好抗拒,你可以慢慢同佢訓練,用零食氹下佢。一開頭可能淨係同佢玩下,用牙刷掃下下巴等佢知道牙刷唔係令佢驚嘅野,佢接受到再慢慢幫佢刷下門牙仔,再接受到就慢慢加上去咁,最緊要係刷完可以俾啲零食獎勵下佢,令佢知道刷牙=有獎勵,唔好一嚟就夾硬捉住佢刷,咁佢就以後都唔會肯乖乖俾你刷牙了
謝巴打
咁就隔開兩隻一日囉,等B冇得偷搵奶食
唔知點解隻貓以前唔多扭摸
絕完育反而成日扭仲會邊摸一邊踩奶
以前唔會踩奶 4個月斷左奶先離開貓媽媽
請問唔開嘅窗可以點樣鎖死?另外用哩種代替窗網得唔得?
開始覺得
新貓只係想同舊貓玩
而舊貓唔想接受新貓
想問下貓下巴
唔知係粉刺黑 定原本下巴黑
幫佢抺又好少黑色一粒粒
係咪都係帶佢睇醫生穩陣?
唔係好明點代替
要開既窗裝呢d佢都係會zip到出去
貓網一般一隻窗幾錢

屋企隻喵喵條頸無啦啦有個位冇毛……請問點解會咁
嚟緊會幫幼貓轉全貓糧
想問下大家對奇境全貓糧有無咩評價🙏🏻
Orijen大家又點睇!thank you!!
我都係餵呢隻
會有啲多眼屎
不過食完冇咩問題 都ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞