在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
罐罐係好過乾糧,唔需要逼佢一定要食乾wor
肉塊肉絲嗰啲佢食到就冇問題
我都想食軟飯
比啲香口凍乾溝重口味乾乾當零食啪住先?
隻貓條尾有貓癬要點攪? 浸藥要一星期2次?
各位ching, 第一次去接貓貓, 有個問題想問下

依加貓貓3個半月大
本身貓貓係:
早上食緊"Instinct本能 -(幼貓)無穀物雞肉貓糧配方"
晚上食汪喵罐罐

因為心急想買齊野, 市面上又揾唔番Instinct糧
所以消化完個Excel之後, 就買左"WELLNESS CORE 原味幼貓糧"

但係都知即轉糧會對貓貓唔好, 而原貓主都唔打算比幾日糧我,
我應該買番包Instinct好, 定其實每日兩餐都半WELLNESS 半罐都可以

另外想問下各位ching嘅主子食幼貓糧去到幾個月大要轉全貓糧
俾得狗入唔會唔俾貓入掛
買返Instant溝
陣間佢食唔慣又軟便又食得少你睇一次醫生都喺返到
有味好容易繼續痾,一係搵d唔軟林林嘅嘢遮住d鞋,一係搵專用嘢確保完全僻味

聽講有d貓絕育唔係即時解決亂痾嘅問題,如果有嘢令佢痾返岩你最好keep住做

尿墊你買可以用一個禮拜果d款,令佢熟悉d味又相對衛生,但果d都最好幾日一換
想問下隻貓貓 日日朝早7點左右就隔住個房門狂喵想入黎 搞到訓唔到教

上網搵左話晚上同佢玩玩到佢攰第二日會好啲

想問下咁多位 仲有冇其他方法?
一定買翻包
或者全罐
乾糧唔溝就轉屙硬
佢喵你有無放佢入黎
唔理佢係唯一方法
然後鬧鐘響先開門
嚟緊今個禮拜日會加一隻兩個月大嘅貓仔

宜家屋企個隻就差唔多6個月

想知係唔係都點都要困住新貓一個禮拜先ok? 因為個義工叫我唔好困太耐 好似虐畜咁

困兩三日夠唔夠?
星期六日有
唔理佢都照狂喵
喵到完全訓唔到
就算訓唔到都係唔可以理佢
理佢=喵你係有效
下次咪繼續咁用
好難估架
有d貓連地磚都會痾 心情唔好又痾
佢痾開尿墊個位有冇得擺你想佢用果個貓砂盆?
換位有危險 認味認位痾返果度你就大獲

可能都關你貓砂盆事
砂一唔一樣?位置有冇換?
正常情況係揀邊度有佢尿味 踩落腳感舒服 位置方便 但又唔好太勁排泄物味

同埋有用過唔代表佢鍾意用
可能覺得你d鞋舒服d
我買左第二個盆 擺第二個位 用埋新貓砂之後
第一個(舊貓砂用淨太多費時嘥)照擺但幾乎一次都冇用過
貓主子絕育左兩個星期後仲摸到一粒圓形疑似蛋蛋嘅野有冇人有類似經驗
其中一隻有啲偏食勁鍾意食乾糧,濕糧只會食少少

唔知係咪佢特別唔鍾意我新轉嘅濕糧(之前中途家庭係俾Kakato濕糧+hills乾糧任食…我而家轉左濕糧先),搞到我都唔知好唔好再餵多啲乾糧或者長擺,好驚佢唔夠營養
淡到仆街食開RC轉Wellness隻貓爭啲反枱
最小隔離7日先,轉環境會有機會爆好多野
肯食凍乾/生肉一律建議唔食乾糧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞