在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
唔記得左新貓是咪幼貓?同埋唔記得咗講一定要有路比啲貓逃走,向上嘅,橫向嘅都要有喎
你要搵啲比舊貓吸引嘅玩具啦/零食囉~咁新貓出尼都會繼續追擊舊貓?你嘅期望係咩先?要佢地幫大家沖涼就有啲大貪嘅,行過大家無視,和平喺同一個空間應該係得嘅,比啲心機,要加油呀
舊貓係細D, 剛1 歲
新貓大D, 剛2歲
向橫一定有, 向上, 都有D 枱枱凳凳ge
基本上新貓一出黎舊貓就好唔自然, 打醒十二分精神咁
依兩日新貓出黎都係先食野, 之後就 "盡量" 同佢玩一陣, 到佢開始分心, 就困返入房
我期望 起碼無視大家, 唔好打先, 宜家咁, 真係大家都辛苦, 一個冇得出黎, 一個冇得入去, 我地就獨立湊兩個咁
我隻貓9月頭咁上下都係咁
應該係耳蟎黎 可能係我之前領養個陣冇同佢洗乾淨
我用左泡泡靈隻洗耳水 日日都洗 而家都仲洗緊
到呢幾日先叫好啲 聞落冇乜臭味 污糟野都少左
同埋用左Revolution滴蚤藥
因為泡泡靈泡耳水同呢隻滴蚤藥都話可以殺到耳蟎
所以先試下用佢
不過你都可以睇醫生睇下點講 同點處理
第一次養貓,5個月大女仔,養左個零星期
想問下一般幾大就要帶去做絕育,同埋好返要幾耐
我上網睇左d資料,好擔心佢做完手術之後跳黎跳去會整親,係唔係一般都會放佢入籠同埋帶手術圏
同埋佢晚晚都自己上我張床同我一齊訓,手術後會唔會唔係咁好

另附貓相

咩意思?
唔理佢咩反應
固定時間擺低嘢食
下一餐嘅時間收返上一餐嘅碗
有冇人嘅貓貓最近轉天氣咳?
我個隻不定時會聽到佢咳 睇過D片又唔肯定佢係吐毛定咳
洗唔洗帶佢去睇下醫生呢
發情後做嘅話預防乳腺問題效果冇咁好
同埋要book岩時間係兩次發情之間比較麻煩
最早四個月就發情
但有d人擔心早做會影響發育
你可以同獸醫傾吓
因為有品種嘅貓聽講會遲d完成發育
我果隻8個月都未發情 但因貓而異

如果好好動建議用要拆果款線 冇咁易爆
戴左個頭罩應該會降低活動能力
有d貓困左籠會係咁挖係咁拍 未必困左就好d
可以睇吓佢接唔接受
頭罩戴到拆線(兩個禮拜)
我自己冇困籠
https://imguh.com/image/UBmJt
https://imguh.com/image/UBPdv
岩岩摸摸下發現有粒嘢
大約係佢右手格甩底對落小小個位
請問係咩問題
似奶滋
好似有少少黃黃地結左焦硬硬地咁
https://imguh.com/image/UB3Zq
呢個位🙏🏻🙏🏻
想養美短 係咪唔洗諗領養
罩一定記得戴好
困籠就最好啦
唔比佢跳高
貓貓依加六個月大左右
發現佢好少咬食物 留意咗一排見佢好似係就咁吞所有野
例如比零食佢就只係不停lam之後放入口一下就lur返出黎
食乾糧都係留意到佢放入口就直接吞咗
想問下咬野有冇得訓練㗎
這是乳頭
咁我唔洗愁
https://imguh.com/image/UUVHI
佢左邊咁樣樣…
是唔是生蟲
咳同埋嘔吐好易分,如果你隻貓係好似抽搐咁樣持續左幾十秒 就係咳
如果係嘔吐嘅話,佢會即刻嘔咗啲黃膽水出嚟,然之後有一嚿毛
HI 爬哂唔同文同片都唔太識分佢地真打定假打

屋企多左隻新貓 兩隻都已經冇哈氣
但係全日8成時間都係互追同埋出拳出拳
究竟佢地係太鐘意玩呢個遊戲定爭緊地盤/地位?
上星期接左兩隻4個月嘅貓貓返屋企
中途家庭俾咗肉絲罐佢哋食,佢哋都食到
不過我嫌個牌子嘅營養一般,想轉

本身我想俾汪喵營養泥罐比佢哋食
佢哋食開肉絲轉返肉泥會唔會有問題?定係搵返其他牌子嘅肉絲罐比佢哋好啲?

轉罐唔會有問題
最大問題係睇佢地肯唔肯食
有冇拱起蘿柚敵視
打果陣有冇慘叫
有冇互相lam毛
平時食嘢訓覺會唔會自動隔開幾米
肯唔肯用同一個貓砂盆

有d貓分唔到勝負都會繼續挑戰
唔係打傷 可以和好 其實都可以由佢
一上枱就困籠,叫由得佢叫,食完飯先放監,次次都咁做佢就會知上枱會有懲罰,佢怕困籠就唔會再上枱,雖然我覺得啲貓係會明知故犯
sor琴日太忙未覆

冇拱起屎忽
有慘叫 互咬太勁果陣會
lam毛就未有咁fd
瞓教食野比較少一齊 我唔知佢地係fd定互相mon住 成日係一齊

個問題似係新貓(幼貓)太多手 隻舊貓本身咬人都唔識就力
互相激起
反而佢地瞓醒可以露埋肚hea
養左隻貓女5個月大 預備會帶隻細佢一個月既貓仔返嚟
一開始要隔幾耐同係唔係直頭唔可以俾佢地見到住?
好擔心佢哋有仇
同埋應該幾時絕育?絕仔定女先好?唔想有bb
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞