在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
同埋剪其實都好快生返長
如果磨 每次磨得幾多
應該要整得好密
原來有呢啲剪
問題係隻貓會唔會咁乖俾你咁剪
係唔會架 但係起碼套到就唔使諗剪幾深
起碼對於我係容易過普通剪
真係好驚
指甲細細又驚剪得太入
剪少少又無咩用
指甲好尖
腳甲好掘
咁正唔正常? 基本我淨係剪指甲
我個兩隻都係
懷疑係因為經常跑
自家繁殖因為血統同環境問題完全唔建議
可能一隻心臟病溝一隻有貓瘟
但哩d問題唔係純種專利
純種貓只係基因上比較容易有某d病
有d開業好耐憑口碑都知道有冇病發

唐貓可能係亂倫 貓媽亂食嘢 貓b營養不良 大左就打到貓愛滋
睇吓貓group d求助相就知唐貓唔代表健康

利申 唔鼓勵買貓 但自己養唐貓第一個月就要睇醫生
想提醒準主人養貓就要有心理同財力準備
放種噤精細, 真係好難用
隻貓隻手郁少少你就要重新對過位
用返普通o個D 就最好
隻長貓貓屎眼D 毛.........
宜家幾次D 屎成篤痴住, 搞到周9圍都係
大家係咪都會幫長毛貓剃屎眼附近d 毛?
有咩心得
其實你兩個月帶佢返屋企,你返工困籠係啱架,除非你真係收得哂所有野啦,同埋玩具都要比啲一定唔會咬得爛吞到落肚嘅,有繩嗰啲玩具唔好留比佢,食左繩你就gg 啦。
同埋可以嘅話接兩隻返屋企啦,同一胎唔會有太嚴重嘅爭地盤問題,同埋佢哋兩個可以互相行社會化,你啲手腳會多謝你呢個決定
有人來搭棚,再加埋佢啱啱睇完醫生,都係建議留返喺自己熟悉嘅地方啦,留喺房入邊俾返佢平時瞓嘅地方佢囉。去貓酒店嗰啲陌生嘅環境,嚇親佢仲大鑊
剪指甲刷牙呢啲其實由細個等佢習慣,你會容易做好多,咁當然都係要等佢習慣咗有你哋嘅存在先至開始同佢做啦
貓爪板呢啲基本啦
由咁大可以開始幫佢剪指甲?
但都要等同佢fd左先落到手
都要d時間
冇辦法了,已經比d fd分曬
我買左個好似櫃咁嘅籠,但廳冇位擺諗住擺入房
但又驚佢慣左係房之後唔會出廳
有冇人係解決到貓貓異食癖
我隻貓乜都咬一餐 我已經收埋好多野
但最近佢開始咬貓窩 cushion 我個枕頭
今朝一起身成地棉花
舊貓之前咬人好痛, 咬到有印但唔會見血, 宜家咬人冇咁大力
今朝屋企人放咗佢哋兩隻出嚟玩, 舊貓不停追住新貓打打鬧鬧咁, 新貓匿埋出返嚟又追, 有時好似捕獵咁趴喺到等新貓出嚟. 應該都改善咗少少, 至少少咗慘叫聲
頭先放咗佢哋上床到, 舊貓都係攬住新貓清潔, 新貓冇咁抗拒慢慢咁行, 唔會好似之前咁不滿
比佢地打下都好
慢慢會識就住出力

天氣凍可以等佢地訓著就放佢地埋一齊
有冇人隻幼貓大左,around 7-8個月,啲屎變到勁臭?係咪正常?佢啲便便都係一舊舊冇柯爛屎,好正常,

冇轉過糧,一直食緊wellness core 罐罐+乾糧,貓砂一直用klitter。
想問下大家 有無貓糧係無咁油?
我貓食緊ROYAL CANIN 好易有黑下巴
有無邊款大家係推薦?
呢度多人推薦wellness,不過由RC轉冇咁易轉到,同埋小心軟便
我個兩隻就由RC轉instinct,冇軟便既
係架~我最細嗰隻6個星期一入屋就要比我地剪指甲啦,咁當然佢會掙扎同反抗啦
岩岩HKTVMALL 訂左包INSTINCT試試
黑下巴真係清極都仲有 好麻煩
通常平時我都抱佢地個時玩下佢地啲手指
而家剪都唔會點理我
話說屋企隻貓星期6嘔完乾糧後
嗰晚就開始肚屙 然後就唔食嘢(平時食好多乾糧 而家一粒都唔食)
帶佢睇醫生驗埋血 一切正常
醫生開咗抗生素 止屙藥 益生菌
但因為餵唔到佢食藥 所有藥都會畀人吐口水吐返出嚟
已經用過greenies泥膠同埋ciao流心零食包住都餵唔到
想問下大家仲有冇咩好方法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞