在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
精神呀,會主動飲水,有尿屙
有比多一個貓砂盤,但而家新貓會走埋去舊貓個貓砂盤度屙屎尿
咁舊貓有機會唔鐘意新貓喺佢個砂盤痾喎,貓好地盤主意架,有新貓啲屎尿味佢未必鐘意,再比多個盤淨係得舊貓去到嘅,用返啲全新砂試下啦
咁都要諗係唔係身體唔舒服,谷屎太耐都可能太乾太硬痾唔出架
佢今朝屙左軟便加一pat野出黎
book左醫生了
我依加用緊果隻混合左無味喎
係唔知點解唔係間間寵物店有
HKTVMall又無
唔想特登出去買 所以先想幫佢轉
hktvmall 有既話真係好大幫助, 送埋上門
想問你哋隻貓貓癬搽緊咩藥膏
我隻未帶去睇醫生前我自己照燈同埋啲病徵都係似貓癬
甩毛,結焦仲會擴散得好快
去睇獸醫又話唔肯定話要種半個月菌先知
佢將我隻貓啲焦全部整甩晒
呢樣我都唔知獸醫做得岩唔岩
然之後就開左抗生素同消炎嘅滴劑同埋碘伏消毒藥水
但就無貓癬藥膏
要半個月去覆診
我地希望佢唔咁驚 自在d就夠
佢一匿埋就可以幾個中唔食唔痾
睇下有冇咩辦法可以調教到佢
我果隻反而想佢怕人啲
啲師傅上黎整野
佢完全唔驚
跟出跟入咁睇人地整野
遲啲跟埋人地走都似
我個隻都係咁,浪浪入屋,養左年幾,細膽到死,到依家我返黎屋企佢聽到開門聲都衝入sofa 底。
D朋友上黎屋企就匿埋,走左就好自在咁出返黎去廁所食飯健康就好
啱先打算起身屙夜尿 結果踩地雷

都唔知係咪特登嚮出面屙

屋企幾隻貓最近都痾濕軟屎 有時一條條 有時一pat pat
糧都無轉過點解會咁
你有幾多個貓砂盤 試下放三個分散喺間屋唔同地方
照燈綠色?用泡泡靈
係營光綠色啊
個獸醫話唔係圓形要去培養係唔係金錢癬
覺得佢好流好似淨識金錢癬咁
唔好比佢呃錢 都係照清潔 你記得帶手套
我見主子(4個半月大長毛貓)呢兩日開始換毛
琴晚比佢食左少少排毛粉
今朝起身佢成個屎忽都痴晒屎
剷啲屎都係爛屎黎
想問下係唔係唔應該咁早比佢食排毛粉?
主子一見到剃毛機就好抗拒係度紮紮跳
搞到剃唔到啲屎忽毛淨係可以剪短到少少啲毛
但啲屎又張住晒唔知點搞
同你一樣
佢地平時食開生肉糧, 頭2日屎正常完美
但入屋第3日我屎忽痕開個罐佢試食, 點知第日就痾比較濕但成形既屎但同時又好臭
之後幾日都日日食返生肉糧加益生菌, 未見有改善

同時因為頭幾日都係屋企陪佢, 幾日都有少食多餐
但前日同尋日開始返工, 只可以返工前俾生肉, 放工後先俾到第2餐佢食
放長乾糧完全唔食見到佢食得急同食完之後有想嘔既聲同動作, 但無嘔到, 唔知乜事......希望係單純食得急
希望冇事啦
性格同背景都關事嘅,想訓練嘅就搵一兩個固定朋友得閒就上去你屋企,唔好一次過成大班人,等啲貓習慣會有你以外嘅人喺屋企先,真係冇得急架
如果細膽加腸胃差嘅就唔好夾硬啦,有啲貓嚇親會痾血便架,一定要慢同少班人咁試
準備養多隻貓 會係異短來
做左少少功課 會係接佢後Check下有無病痛
但係想問 食糧個方面同其他貓有無唔同?接貓前見隻貓食開熟雞肉 RC乾糧 同埋奶
而家返來想幫佢轉凍乾+自制生肉
同埋想問會唔會有其他注意地方? 唔該哂
有做啊,但好似殺唔死咁
反反覆覆
我有隻貓都係咁 間中想作嘔咁
啱啱接咗貓bb,一個月大,佢啲指甲勁長,應唔應該幫佢剪?
隻衰貓次次換完水俾佢
佢一嘢踩落去整污糟 應該之後都無飲
有無解決方法
有喺罐罐加少少水呃佢飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞