在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
佢餐餐都餓鬼咁
食少啲都屌鬼
唯有叫早返嘅屋企人開罐罐俾佢
好似酵母菌
五個月貓女 平時一放濕糧/乾糧就狗衝去食,食唔剩,但呢兩日都靜係食兩啖就做埋沙動作收起啲嘢食又唔見有打乞痴/凍到震,仲有冇得睇佢係咪唔舒服?定係因為天氣變凍,無乜胃口求指救
快就真係唔快 次次起碼3日
某d地區仲可能10點後送
有其他鋪可以即日
3日都唔快執貨PACK 件都要時間啦
即日去鋪買現貨囉
我果隻都係咁(無埋沙動作), 一餐分好多次食, 我估天氣凍左食物氣味淡左, 少左食慾
都係bb貓嗎?
有啲擔心 因為俾暖水佢都唔飲
其實你問蚊網公司會唔會清楚啲佢地supply好多唔同款 你咪按你自己需要去問蚊網公司
繼續同佢試架咋,幼貓細個就揀飲擇食,大個啲就唔得了啦,通常有貓罐除咗慕絲就係泥狀多,佢咬到嘅比肉絲罐都得架,留意返營養份量就可以啦
經濟ok的話,一定係三餐都濕,中間先比乾糧,份量要睇返你餵邊隻同你隻貓幾重,乾糧嗰餐咪當比1/4 全日需要咁計~經濟唔容許嘅話,就你陪到佢長時間嗰餐比濕糧
多謝巴打解答

咁如果3餐都餵濕番工前(朝早6點) 放工後(5點) 訓前(10點) 其餘時間乾糧放題咁樣又得唔得 會唔會格得太耐唔好

同埋如果頭一年咁餵3餐都濕 到佢大左(1歲後)會唔會好難轉番乾糧

細個破費d比佢吸收多d營養都冇所謂 但都想大個左可以平d咁養
三餐濕加乾糧放題
不過差唔多大(9-12mth)就唔好放題或cut下糧,驚肥

你俾幾多乾糧睇荷包做人啦
我諗bottom line 都50/50啦
不過糧食從來唔係養貓主要支出
病一次夠頂一隻貓幾個月/成年全濕食
係起碼 要急凍糧果話天下貓貓冇得賣添
佢d貨冇問題但係送貨日期時間都好漏氣

apet可以即日送
epet牌子數量同天下貓貓不相伯仲
petline有冷門牌子
街貓宿舍有d牌子平過大鋪 例如有d鋪ziwi冇12/24罐優惠
但係佢完全無痕無唔舒服
真菌感染應該會痕同甩毛?
其實濕糧係想補充水分
而唔鍾意飲水係貓既天性
所以淨係細個比濕糧有咩用
我兩隻貓食k9罐
都係$1500一個月
但係如果唔夠水 腎病
我相信長遠筆數一定多d
同埋大家都要受苦
我餵開8成濕2成乾
4隻貓一個月糧都唔駛$2000
你喂邊隻濕糧
試左好多罐
係k9成分好 佢地又食得多
所以無計
一日兩大罐$50
唯有諗少d機會腎病都值得
Heromama+汪喵
Discount買大罐平均唔駛$20@
街貓宿舍
收益會幫返啲貓貓 佢地啲糧都賣得比出面平
佢地本身都食heromama
食左兩個月就厭左開始唔食
heromama係平好多
我仲以為係濕糧相對營養多d

就係想情願佢食好d 健康d 冇病痛唔洗咁辛苦同埋知道睇醫生好貴

咁想請教下一歲後既大貓其實係咪一日兩餐就夠 只係細個先要少食多餐
大個其實都最好少食多餐
貓既天性
不過返工+濕糧好難多餐
我比兩餐咋
隻貓貓大概7個月大發覺佢會有漏屎既情況可以點解決佢係貓砂屙既屎係靚既 但係唔知點解平時會漏一兩粒屎出黎 有時仲會滴d 屎水出黎 但係平日佢都好活潑食飯又正正常常但係唔知點解有呢個情況出現
我都係喂緊每日一至兩餐罐+ 乾糧放題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞