在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我嗰隻用肉泥搽埋個餵藥器
都係唔比伸入口
我先直接撈肉泥 點知又爛屎
近期貓女開始發情,日叫夜叫變得好百厭完全瞓唔到教

屋企開放式冇房,跟住就係咁叫突然好痴身,我總共有兩隻一仔一女 兩隻都未絕育,就係有日見到佢地搞埋一齊,佢地先4個月大,養咗佢地個半月到,但點解會咁快識發情。

真係就嚟發癲,完全瞓唔到教
試下用嘢遮住佢對眼?
啲貓一睇唔到嘢通常都好冷靜
帶住collar會控制得貓仔好啲,我係捉住佢頸/collar 係企佢後面再由佢嘴角隊入去佢就會開口,咁佢帶住個collar未必睇到支餵藥器而且見到都太遲 通常一兩次就要成功,唔係嘅話貓會走左去
貓貓大髀內側甩毛 但唔嚴重 點攪
屋外天拿水味入屋
好恐怖 防不勝防
醫生有無話點解有蟲?無杜蟲定係點?
分開左未
可能早熟d
我隻女都係4個月大發情😅
貓有牙石係咪一定要麻醉洗牙? (見有D人推薦plaque off 好似可以軟化牙石然後刷走
無特別講,第一次睇醫生杜咗一次蟲,之後話隔三個月再杜,但未夠三個月就出事。上網search就話係關水事,但我係餵煲過嘅水,懷疑有排狂落雨,佢出露台飲咗雨水又或者冷氣機去水喉啲污糟水
唉可能都關本身抵抗力都唔係好嘅事,入屋果陣有貓癬,依家腸胃都未見得好健康,一時好開胃,一時唔想食咁
養咗隻美短下個月一歲完全唔肯自己飲水,要用針筒餵迫佢先飲,搞到腎指數過就唔比絶育,有咩辦法令佢肯自己飲

有買水機,以前都肯飲,之後就慢慢開始唔肯
濕糧唔食?
隻貓2 個月大
住左2 星期
琴晚發現佢其中一隻眼長期唔舒服
個感覺好似我地人平時有沙入眼咁
有冇人試過咁樣

本身book左月中打第一針
距離月中仲有成個星期
宜家係唔係應該去睇左醫生先?
試下擺多幾個唔同碗
可能水機唔乾淨?
兩隻幼貓大約四個月,每日餵四餐(三濕一乾),其實乾糧應唔應該長擺放題?睇左好多唔同嘅文章,有啲人又話可以有啲又話唔係咁好。
三餐濕糧貓貓通常都會食淨(時多時少),而乾就通常清晒好怕佢哋唔夠營養
擺長糧壞處係偏食同食過量
如果兩個跡象都冇
細貓擺都冇問題 成貓易肥最好唔好
一係你乾糧擺少d等佢食多d濕糧?
有紅就皰疹
痾爛屎係咪要成盆貓砂換曬佢
終於發現到點解新貓會成日攻擊舊貓
應該係上一手主人, 將佢困籠養, 令到佢性格變得有攻擊性
唔怪得你地成日話由佢打, 我根本一路睇佢又唔似打又唔似玩, 都唔知咩事
100% 係因為之前困籠養
我隻貓之前突然有晚大細眼
第2朝直頭隻眼望落有d濛
即刻搵醫生睇
話虹膜炎 好彩冇R損隻眼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞