在線解答養貓新手問題(6)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
無呀等我買來試吓
有冇話邊隻牌子好啲
汪喵星球好唔好
不如換個醫生睇吓,一日幾次,每次連打好大機會病咗
iHerb 有得賣 好平
你可以格下價 比較下
怪獸嗰款 牛離Q 就 一雞三味
貓女岩岩絕育2日 平時都有入房一齊訓

因為早兩日都好少飲水我地用針筒比左幾ml佢飲但琴晚入黎訓之後居然係床尿尿一大灘

之前未試過 想問下點解會咁? 今日抱返佢去貓沙入面就開始係返哂入面尿尿同屎

另外發現貓貓個咀下面咁樣 請問係什麼來的?好似比自己上面尖既牙吉到咁 但佢呢兩日又食得訓得痾得 唔似有痛
7個月大主子成日唔肯自己食野
要有人係到佢先肯食
點解決
2個月大幼貓
佢成日R耳仔
想問下有冇洗耳水推薦
virbac 唔錯
有冇睇獸醫?如果有蟲洗耳未必好有用
佢損咗有潰瘍啊,快啲去睇醫生,要盡快處理好傷口,如果唔係再有細菌感染就煩呀。
同埋要記住貓好忍得痛架,你見到佢表演痛就真係好大鑊架啦
貓貓唔鍾意瞓貓窩,
有時走上床瞓都好啲
但有時瞓地下瞓枱面,
好驚佢凍親
唔洗驚
佢自己識走位
你有提供貓窩比佢就得
岩岩帶佢番屋企果陣睇左醫生
醫生有幫佢洗下耳仔同埋叫我自己再幫佢洗下耳仔咋
冇話有蟲果D
唔該
收工狗沖去買
勤d 幫佢洗耳
依家半年都仲好乾淨
已經睇左醫生 好大機會頭套問題令到隻牙吉住下面搞到咁
無藥比我地 叫我地換頭套/較鬆少少比佢試下
貓貓都係繼續無野咁 食玩痾
想請教下點樣打開貓咀餵藥?
連最簡單嘅朱古力抗生素都餵唔到
我拇指同食指鉗住佢犬齒位,將下巴仔向上45度,佢牙關咬到好緊… 將支朱古力隊去牙肉/牙肉之間都死唔開口
Hold多兩秒已經變成驅魔人咁成個向後翻
已經好大力用大毛巾包住佢
大力到佢反抗果陣聽到d骨好似有聲咁
你睇吓#647會唔會幫到你
之前都有巴絲分享過點餵藥

我依家試緊唧啲肉泥落餵藥器
好似易餵過冇加肉泥
我隻女好撚蠢,淨係識lam野,唔識打開口成粒零食咁食
我暫時仲未試加肉泥
因為放任何野係佢咀仔旁邊佢都唔肯打開口
而家試緊將朱古力加落乾糧
但要佢真係好撚餓先會食
我都好心痛
之前有reply話唔好將藥同糧溝埋一齊呀
我明… 但係唔溝根本無可能食
係診所果陣姑娘已經話佢好難餵,一定要教,就算有姑娘幫都出爪爪傷咗我
我地自己第一日餵已經花咗成兩個鐘,又tum又捉又求又鬧都餵唔到,打開口嘅次數只有兩次,1/4秒都無,仲搞到佢成隻喵係度震 最慘係餵唔到….
唔食藥又唔得… 佢打咗好多日乞嗤,已經開始有小小鼻血
你試下就咁用食指尖同母指尖夾住粒藥,直接用少少力從佢咀正面鑽入去,佢個口應該開到,將藥放入舌頭正中入少少,合埋佢個口再幫佢掃吓下爬位置

我個隻用個d咩餵藥器,零食撈藥佢都唔show 我,上面個簡單直接方法反而佢受落
朱古力抗生素係醬黎,變咗一定要用管餵
正面鑽佢我又未試過,今晚練習下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞